В Україні презентували перший електробус

Автор: Турій Роман

17 Nov, 2014 18:10

Поділитись публікацією
В Україні презентували перший електробус

У Луцьку показали перший український електробус, створений на базі автобуса фірми “Богдан”.

Група конструкторів на чолі з В’ячеславом Полтавцем замінила двигун внутрішнього згоряння двома електродвигунами по 60 кВт кожен. У такій комплектації електромаршрутка може проїхати без дозаправки 250-300 км на швидкості 80 км/год.

Електробус на базі моделі “Богдан А091” поки що не вийшов на маршрут – перш ніж перевозити пасажирів, його вдосконалять. А поки що луцьке диво працює в тестовому режимі. У рамках тестування “Богдан”, який проапгрейдили, проїхав стартові 50 ус, пише AIN.

Акумуляторні батареї розміщені в салоні, щоб забезпечити до них доступ для перевірки та тестування. Саме вони стали найдорожчим елементом у переобладнанні “Богдана” й обійшлися конструкторам в 14 000 грн. Заряджають ці батареї від розетки з напругою 380 В. Повну вартість переобладнання конструктор В’ячеслав Полтавець назвати відмовився. Моторний відсік журналістам не показали, оскільки, за словами розробників, там використано ноу-хау, про які не варто знати конкурентам.

Ініціатори проекту сподіваються залучити інвесторів, які могли би вкласти кошти в розробку екологічного громадського транспорту.

“Це велика економія по паливу, оскільки ви знаєте, що сьогодні паливо вже по 17,5 грн. По-друге, це екологічно чистий транспорт, який абсолютно не виробляє ніяких викидів”, – прокоментував Юрій Девицький, директор місцевої компанії-перевізника “Санрайз”, яка виділила автобус для тестування технології.

Нагадаємо, влітку в Україні з’явилася компанія Shooter.ua, яка популяризує електротранспорт і лобіює інтереси цієї галузі перед державою і бізнесом. Компанія вже запустила пілотний проект із львівською мерією – заступники мера Андрія Садового тепер їздять по місту на електрокарах Nissan Leaf.