Найчастіші звернення від військових та їхніх рідних: торік 2553 прикарпатців постраждали від порушення прав людини (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

13 Чер, 2024 12:47

Поділитись публікацією
Найчастіші звернення від військових та їхніх рідних: торік 2553 прикарпатців постраждали від порушення прав людини (ФОТО)

Протягом 2023 року до регіонального відділення Уповноваженого з прав людини на Прикарпаття надійшло понад дві тисячі звернень щодо порушення прав. Серед них – від військових, родин полонених, від мобілізованих та дітей.

Читайте також: Недоступність до чиновників, жахливі умови проживання ВПО та ув'язнених - Дмитро Лубінець про порушення прав людини на Франківщині (ФОТО)

Про це пише Галка з форуму «Шлях гідності: боротьба за права людини».

13 червня в Івано-Франківську пройшла презентація щорічної доповіді уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця за 2023 рік. Це єдиний великий документ, який показує всю роботу з правами людини, яка проводилась протягом року.

«Особливість цієї щорічної доповіді полягає в тому, що тут представлений регіональний сайт. Тобто в розрізі кожної області ми можемо подивитися, як і де дотримуються прав людини», – пояснює представниця Уповноваженого з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко.

В Івано-Франківській області за 2023 рік надійшло 2553 звернення щодо порушень прав людини. Прикарпаття знаходиться на 14 місці серед усіх регіонів за цим показником.

Євгенія Мнишенко розповіла, що найчастіше звернення надходять від військових, членів їх сімей та тих, хто перебуває в полоні. Трохи рідше – від внутрішньо переміщених осіб.

«Звертаються недієздатні особи, люди, які утримуються в місцях несвободи, наприклад, в тюрмах чи слідчому ізоляторі. Інколи навіть звертаються діти. Також надходять звернення про порушення прав людини при мобілізації чи в ТЦК, але їх не багато. Ми реагуємо на них. Наприклад, нещодавно виїжджали на Верховинщину за повідомленням щодо незаконної мобілізації», – зазначає Мнишенко.

Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук зазначила, що в області впроваджують комплекс заходів, які захищають права та свободи людини.

«Навіть в час повномасштабного вторгнення, ми робимо все для того, щоб дотримувалися прав людини, ми робимо все для того, щоб захистити ці права. Ми приймаємо ВПО, створюємо для них всі умови перебування, дбаємо про військовослужбовців. У нас сьогодні створений 21 реабілітаційний центр, де ми лікуємо наших воїнів. Ми робимо все, щоб наша область стала надійним і добрим прихистком, де дбають про людей», – додала Онищук.

Форум організувало Регіональне представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області.