Влада Японії планує злити в океан воду з аварійної АЕС «Фукусіма-1»

Автор: Єва Жасминова

13 Apr, 2021 19:03

Поділитись публікацією
Влада Японії планує злити в океан воду з аварійної АЕС «Фукусіма-1»

Уряд Японії вирішив злити в океан воду з аварійної атомної електростанції «Фукусіма-1».

На території станції стоять резервуари з водою, яку використовували для охолодження реакторів. Повідомляється, що її очистять від радіоактивних елементів, в тому числі тритію, пише sundries.

В океан потрапить тільки та рідина, в якій вміст шкідливих речовин буде значно нижче національних і міжнародних стандартів.

Приблизно до кінця 2022 року резервуари переповняться через швидкі темпи накопичення води. Роботи по скиданню рідини в океан намічені на 2023 рік.

Міжнародна спільнота стурбована цією ідеєю і закликає владу Японії переглянути підхід до розв’язання проблеми. Проти такого заходу вже виступили МЗС Китаю і влада Південної Кореї, а Держдеп США чекає підтвердження безпеки плану.

На «Фукусімі-1» сталася найбільша після Чорнобиля аварія на АЕС. У 2011 році потужний землетрус і цунамі призвели до витоку радіації. Жителів східних районів префектури Фукусіма довелося евакуювати. Частина з них змогли повернутися додому після дезактивації, але деякі райони досі непридатні для життя.

У 2020 році уряд Фукусіми схвалив план переходу регіону на повністю поновлювані джерела енергії до 2040 року. За цей час влада побудує 11 полів з сонячними панелями й 10 мереж вітрогенераторів на занедбаних фермах і в гористій місцевості префектури, а 80-кілометрові комунікації зв’яжуть її з Токіо. На проєкт виділили 2,75 млрд доларів