В Івано-Франківську дискутували про безбар’єрність та якість інклюзії міста (ФОТО)

Автор: Андрій Макітра

23 Лис, 2023 08:45

Поділитись публікацією
В Івано-Франківську дискутували про безбар’єрність та якість інклюзії міста (ФОТО)

В Івано-Франківську відбулась панельна дискусія на тему «Інклюзивність міста: старі проблеми та нові виклики». Участь в ній взяли представники бізнесу, міської влади, архітектурної сфери та містобудування а також керівниця центру фізичної та реабілітаційної медицини. До дискусії мали змогу долучитись і відвідувачі заходу.

Про це пише Галка з місця події 22 листопада у «Промприладі. Реновація».

На дискусії говорили про те, наскільки громадські заклади Івано-Франківська є інклюзивними, а конкретніше безбар’єрними та доступними для маломобільних груп населення.

Учасники обговорення розглянули, які є практики безбар’єрності у місті на даний час. Чому їх потрібно впроваджувати вже та чому містянам не вдавалося зробити цього раніше. Особливу увагу учасники приділи наявним інструментам для впровадження безбар’єрності в Івано-Франківську та якості інклюзії в ньому.

Директорка з розвитку мережі «23 ресторани» Оксана Камінська поділилась власним досвідом та розповіла, що у місті стоїть проблемне питання як фізичної інклюзії, так і ментальної.

«Є люди з різними розладами, які хочуть відвідати ресторани, проте не можуть. Це тому, що наш зовнішній простір, ресторани, магазини тощо, не готовий до того, щоб приймати усіх людей. Це величезна робота для бізнесу, влади та громадськості», – зазначила Оксана Камінська.

Вона додала, що також громадськість має показати, що їй також небайдуже до цих проблем і показати напрямки роботи «бізнесу». Оскільки він готовий долучатися до цих процесів і сприяти змінам у місті.

Співзасновник експертного центру з універсального дизайну «Pro.UD», архітектор та містопланувальник Євген Борисенко розповів, що у місті є багато питань до того, чому простори Івано-Франківська є досі недоступними та мають проблемні бар’єрні місця.

«Наш центр намагається це вирішувати. У нас є різні замовники послуг по облаштуванні безбар’єрності місць. Серед них як комерційні заклади, так і державні установи. Зараз запит на безбар’єрність збільшився. Цьому посприяла поява ветеранів та ветеранок у місті, яким потрібні ці умови», – зазначив Євген Борисенко.

Завідувачка Центру фізичної та реабілітаційної медицини у КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради Катерина Загородня під час дискусії звернула увагу на те, що при обговоренні безбар’єрності слід розглядати окремі складові цього поняття.

«Безбар’єрність буває фізичною – це доступність у ресторанах, туалетах тощо. Також у нас є інформаційна безбар’єрність – це про те, як слід спілкуватися з людьми у колісних кріслах тощо. Для прикладу – не казати, що ці люди «у візках», бо це інше. Ці моменти дуже важливі. У нашій лікарні всі медсестри знають, як правильно спілкуватися з людьми», – зазначила Катерина Загородня.

Вона додала, що окрім цього існують ще цифрова, суспільна, громадська та економічна безбар’єрність. Тому питання це комплексне і широке.

У Центрі фізичної та реабілітаційної медицини всіх пацієнтів навчають зручно пересуватися по різних місцях. Для того, щоб людина могла це робити самостійно у містах по завершенні реабілітації.

Заступник директора Департаменту містобудування та архітектури Артур Прокіпчук зазначив, що важливим є виділення субвенцій на облаштування місць згідно норм безбар’єрності, та до участі в облаштуванні повинна долучатись центральна влада, а не тільки місцева.

«Це така послідовна робота, яку треба провадити. Це має бути державна робота, а не тільки міста, коли хтось один захотів», – розповів Артур Прокіпчук.

Також він додав, що міська влада немає відповідного органу та інструментів впливу, які б контролювали дотримання норм та якість безбар’єрності в Івано-Франківську.

Учасники дискусії дійшли до думки, що проблема у місті, зокрема, полягає у відсутності моніторингу та контролю дотримання цих норм. А також відсутнє, наразі, розуміння від широкого загалу містян – у яких напрямках конкретно варто працювати, для чого та як це робити.

Довідково: Серед спікерів панельної дискусії були:

  • Євген Борисенко – архітектор, містопланувальник, співзасновник експертного центру з універсального дизайну «Pro.UD».
  • Катерина Загородня – завідувачка Центру фізичної та реабілітаційної медицини у КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради.
  • Артур Прокіпчук – заступник директора Департаменту містобудування та архітектури.
  • Оксана Камінська – директорка з розвитку мережі «23 ресторани».
  • Модерувала дискусію Наталка Найда – засновниця Framiore.Support та лабораторії прототипування Re:TextileGroup.

Читайте також: Універсальний дизайн та комфортні міста: розповідає архітектор та містопланувальник Євген Борисенко (ФОТО)