У Франківську стартувала виставка “Дитинство з присмаком війни”: гроші з продажу картин спрямують на ЗСУ (ФОТО)

Автор: Жанна Головенко

06 Бер, 2024 18:55

Поділитись публікацією
У Франківську стартувала виставка “Дитинство з присмаком війни”: гроші з продажу картин спрямують на ЗСУ (ФОТО)

6 березня в Івано-Франківську стартувала благодійна виставка “Дитинство з присмаком війни”. Тут представленні картини дітей військовослужбовців, дітей ВПО та вихованців франківського центру соціально-психологічної реабілітації. 

Виставку “Дитинство з присмаком війни” волонтерка і дружина загиблого воїна Тетяна Білейчук організувала разом з прикарпатським художником-педагогом Орестом Заборвським. 

Тетяна розповіла “Галці“, що раніше вона проводила арттерапії для сімей полеглих героїв, але здебільшого туди приходили дорослі. Тож їй захотілося організувати дитячий майстер-клас, аби допомогти малечі виразити наболілі емоції: 

“Мій чоловік Володимир Іванків майже вісім років прослужив командиром танку у 128 бригаді. Він загинув. Я ніколи б не уявила, що буду про своїх дітей казати “діти війни”… Ми часто звертаємо увагу на дружин, на матерів, але чомусь обходимо стороною дітей. Деколи за власним болем не помічаємо їхнє страждання. У нашій акції бере участь внутрішньо переміщений хлопчик, його батько — зник безвісти. Є брат загиблого військового, спочатку мама малювала, а тепер і він узяв участь”, — каже ініціаторка виставки Тетяна Білейчук.

Незабаром відбудеться благодійний аукціон, де кожен охочий матиме змогу придбати дитячі картини. Всі зібрані кошти передадуть на потреби Збройних Сил України.

До акції долучилися дев’ятеро дітей з Івано-Франківського центру соціально-психологічної реабілітації, серед них також є ВПО: 

“Військова тематика дуже складна для дітей, але вони малювали із задоволенням, бо знали, що їхні картини виставлять на аукціоні”, — говорить директор Івано-Франківського обласного центру соціально-психологічної реабілітації Василь Серденько. 

15-річна Оля Прокопів з Коломийщини зізнається, що дуже хвилювалася, готуючи картину для виставки, адже раніше вона малювала тільки на аматорському рівні: 

“Важко було. Хвилювалася найбільше. Художником я ніколи не була. Я малюю, але для себе просто. Тут я зобразила Україну, бо хочу, щоб наша Україна перемогла”, — зазначає дівчинка.

Виставка “Дитинство з присмаком війни” в Підземному Переході “Ваґабундо” триватиме до 12 березня. Вхід вільний.