Спочатку ми не хотіли чіпати цю тему: у Франківську покажуть виставу про співзалежні стосунки у парі (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

11 Бер, 2024 13:46

Поділитись публікацією
Спочатку ми не хотіли чіпати цю тему: у Франківську покажуть виставу про співзалежні стосунки у парі (ФОТО)

В Івано-Франківському драмтеатрі творча група розповіла про прем’єрну виставу «Венера в хутрі», режисера Назарія Паніва. Перший показ запланований на 12 березня на камерній сцені.

Читайте також: У франківському драмтеатрі показали, як готують премʼєру комедії «Наполеон і Корсиканка» (ВІДЕО)

Про це пише Галка з пресконференції.

За словами режисера Назарія Паніва, ця вистава є інтерпретацією твору Леопольда фон Захер-Мазоха «Венера в хутрі».

Для режисера було важливо звернути увагу на дві речі у цій виставі. Перша – це автор, австрієць Леопольд фон Захер-Мазох, який народився у Львові. Він дуже багато писав про Україну та українців, але зараз він дещо забутий, каже Панів. Його твори забороняли під час польської влади, через проукраїнські погляди. Через це ж, його не друкували й під час радянської окупації, як автора чогось, про що не можна говорити, чогось брудного. Тому режисер взяв його найбільш “сороміцький” твір і хоче показати, що потрібно дивитися між рядки.

“Хочу звернути увагу глядачів на самих себе і на те, що є між рядками, написаними автором. Відійти від численних стереотипів про феномен людської сексуальності, про мазохізм як ваду, про норми й табу. І може, зрозуміти, що певною мірою кожен та кожна були героями цього роману”.

Директор й художній керівник Івано-Франківського драмтеатру Ростислав Держипільський каже, що не одразу погодився показувати в театрі таку провокативну виставу: 

“Назар звертався до мене з цією пропозицією не вперше, але завжди мені здавалося, що ми маємо попадати з нашими виставами в контекст загальної ситуації, яка є в країні. Тож в перший час повномасштабного вторгнення ми не хотіли чіпати цю тему. З іншого боку, я розумію, що репертуар нашого театру не можемо включати лише патріотично-націоналістичну складову. Тож зараз у нас з’являються постановки дуже різних напрямків”, – каже Держипільський.

У виставі порушені теми співзалежності, розставання, порожнечі від втрати та нездатності чути один одного і розуміти справжнього себе. На прикладі Северина глядач вивчає травматичний вплив, який він отримав після розставання із Вандою. Головний герой не може пережити біль втрати й потрапляє у витворений, вигаданий світ, світ болю, котрий руйнує, але, на його думку – зцілює. 

“Мені дуже важливо показати в цій виставі питання взаємин між людьми, взаємодії між чоловіком і жінкою, взаємин в парі. І ми в нашій виставі будемо підіймати дуже важливу тему, а саме тему співзалежності в парі”, – ділиться режисер Назарія Паніва.

Автор музики, Юрій Шацький приніс досить цікаву ідею, яку вирішили використати у виставі. Нові технології дозволять творити музику тілами акторів. 

Трохи про своїх героїв розказали й самі актори, які гратимуть у виставі: Лілія Абрамʼюк, Юлія Коник, Олег Деркач та Ігор Захарчук.

“Ванда – це самодостатня жінка, яка в першу чергу, більше любить себе, ніж чоловіків. Тобто вона грається ними. Ми з Лілею дуже довго обговорювали, чи “стерво” вона, чи ні. І ми так досі ні до чого і не прийшли. Це добре, бо в кожній виставі ми будемо шукати відповідь разом з глядачами”, – ділиться акторка Юлія Коник.

Ігор Захарчук, який зіграє роль Северина фон Куземського ділиться, що він уважно готувався до участі у виставі. Чоловік прочитав роман, подивився фільм й намагався вивчити свого героя:

“Вистава є провокативна, але ми старалися робити її художньо красивою та естетичною. На сцені ми будемо говорити не про якісь вульгарні фантазії, ми будемо говорити про душевні почуття в сучасному світі.

Мій герой в якийсь період обманював себе, він шукав себе. Він поставив еталоном Венеру і він швидше йшов за ним, як за зовнішністю, не розуміючи, що вони дві неспоріднені душі”, – каже Захарчук.