У Палаці Потоцьких відкрили візуальну програму фестивалю «Порто Франко» (ФОТО)

Автор: Людмила Баран

14 Чер, 2017 21:59

Поділитись публікацією
У Палаці Потоцьких відкрили візуальну програму фестивалю «Порто Франко» (ФОТО)

Першого дня фестивалю «Порто Франко», 14 червня, відкрилася експозиція у будівлі Палацу Потоцьких в Івано-Франківську.  Охочих подивитися на сучасне візуальне мистецтво зібралося чимало.

В обшарпаних стінах колишнього військового госпіталю розмістився живопис, відеоарт, скульптури, фотографії авторів  із Івано-Франківська, Калуша, Надвірної, Ужгорода, Львова, Харкова, Києва, Чернівців. Також іноземних художників – з Німеччини, Росії, Нідерландів, Білорусі, Австрії.

Частина робіт буде через місяць представлені на бієнале «Ostrale» у Дрездені під лозунгом «Re_form», який може трактуватися, як зміна форми або суті чого-небудь.

Тематика творів – політика, побут, гроші, краса, пам’ять, історія, моделювання майбутнього, те, чим живе сучасна людина, йдеться у передмові до виставки куратора Анатолія Звіжинського.

В  одній з кімнат  – фігура людини, що нагадує дзеркальну диско-кулю, човен та підлога, всіяна пінопластом.  Цю інсталяцію розмістила  австрійська мисткиня Lia Gulua.  Робота  має назву «Одісея Ільяса або соціальне Порно Диско». Вона присвячена 14-річному біженцю з Сомалі, який добирався 150 днів до Європи та помер в дорозі.

Декому з відвідувачів пощастило застати перформанс «Трансгресія. Трансформація. Сепарація» в одному із залів. Дівчата у білих сорочках танцювали, вистрибували на підвіконня, розмальовували, рвали,  та палили фотографії, залучаючи до цього глядачів.  Як пояснив Анатолій Звіжинський, цей перфоманс від анонімної групи митців порушує тему комерціоналізації мистецтва.

Японсько-німецький митець Така Каґітомі пропонував усім охочим приміряти свій дивний головний убір, з допомогою якого потім створював різні звуки.

Палац Потоцьких є головним портом фестивалю.  До кінця тижня мешканці та гості міста мають чудову нагоду не тільки подивитися на сучасне мистецтво, а й побувати всередині будівлі, яка зазвичай є закритою для публіки.

Виставка  буде відкритою щодня з 11 до 20 години. Крім того, на території Палацу Потоцьких відбуватимуться заходи дитячої програми, концерти виконавців джазової, класичної та електронної музики. Ввечері 15 червня тут  відбудеться виступ письменника Юрія Андруховича з польським гуртом «Карбідо» та VJ group Cube, дійство «Літографія» буде присвячене історії Станіславова.

Вхід за ворота Палацу Потоцьких коштує 25 гривень на цілий день.