“Через день судді по всій країні звільняються”. В Апеляційному суді області говорили про кадрову кризу (ФОТОФАКТ)

Автор: Дубінець Вікторія

21 Сер, 2017 10:21

Поділитись публікацією
“Через день судді по всій країні звільняються”. В Апеляційному суді області говорили про кадрову кризу (ФОТОФАКТ)

21 серпня в Апеляційному суді Івано-Франківської області відбулася прес-конференція голови суду Богдана Гриновецького про підсумки роботи Апеляційного суду за перше півріччя 2017 року.

Гриновецький на початку зазначив, що основною темою зустрічі є кадрова криза у судовій системі, яка існує не лише в області, а й у цілій Україні, передає Галка.

“Через день судді по всій країні подають заяви у відставку. Навіть у нас можна згадати минулий вік і віднести його до добрих часів, бо тоді працювало 38 суддів”, – каже голова суду.

На сьогодні в інстанції працюючих судочинців залишилося 21 з обох палат, однак ще 4 суддів подали заяви на звільнення.

“Це серйозна проблема. Кожен погодиться, якщо суддя раніше мав значно менше навантаження при розгляді судових справ, міг ґрунтовніше вивчити справу, то можна було бути впевненим в законному і обгрунтованому рішенні, а зараз, коли зросло навантаження, а не можу сказати, що якість роботи впаде, але підґрунтя для цього може бути”, – додав суддя.

“Ми маємо вперше за всю практику таку малу кількість діючих суддів. Вони розглядають щодня не менше 10-15 справ. Наванатаження колосальні, відповідальність теж”, – каже заступник голови Апеляційного суду області Володимир Гандзюк.

Гриновецький зазначив, що кадровий голод відносить до одного з недоліків судової реформи, яка зараз проводиться. На фоні кризи, за півроку у судах всієї держави у провадження був 1 мільйон 807 тисяч 633 судовиз справ. У судах області – 27 тисяч 861.

“Тенденція говорить, що загальна кількість справ має тенденцію до збільшення попри те, що кількість суддів зменшується”, – каже Гриновецький.

Середньомісячне навантаження на 1 суддю місцевого суду області є 49,14 судових справ, на 1 суддю апеляційного суду – 33 судові справи. За півріччя судова палата апеляційного суду з розгляду кримінальних справ мала на розглялі 100 справ жив проваджень (з них розглянули 904, а тому числі справи про адмінпорушення), додатково слідчі судді апеляційного суду розглянули 2 тисячі 124 клопотань. Судова палата апеляційного суду з розгляду цивільних справ мала на розгляді 1 тисячу 192 справи, з них розглянули 983 справи.

Щодо статистики злочинів, найчастіше в області стаються крадіжки, тілесні ушкодження та злочини, пов’язані з наркотиками. У десятки разів, порівняно з попередніми періодами, збільшилася кількість правопорушень, що стосуються незаконного використання надр. Також збільшилася кількість корупційних проваджень та протоколів про порушення ПДР, зокрема, у стані алкогольного сп’яніння.