“Нові тарифи на електроенергію – це очевидний удар по громадах”, – Марцінків

Автор: Зелінська Тетяна

24 Січ, 2019 11:10

Поділитись публікацією
“Нові тарифи на електроенергію – це очевидний удар по громадах”, – Марцінків

У четвер, 24 січня, у Франківську пройшов брифінг очільників громад Прикарпаття, присвячений проблемам місцевого самоврядування, зокрема на ринку електроенергії.

Читайте також: Марцінків анонсував початок роботи сільськогосподарського ринку у Микитинцях

Також відбулися збори уповноважених представників органів місцевого самоврядування – членів Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, інформує “Галка”.

За словами міського голови Руслана Марцінківа, наразі в Україні з’являються чимало нових постанов і законів, які не сприяють розвитку місцевого самоврядування.

“Зокрема, правила роздрібного ринку електроенергії, затверджені постановою НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, – ред.), це очевидний удар по громадах, оскільки вони втратили можливість економити за рахунок нічного тарифу. Щороку відчуваємо зменшення видатків на захищені статті, зокрема це стосується освіти, охорони здоров’я, культури. У цей час дуже важливо бути разом. Ми єдині в тому, що Асоціація міст України стає все більше впливовою. Ми маємо відстоювати права громад”, – каже мер.

Руслан Марцінків переконаний – чим більше залишиться коштів на місцях, тим більше буде можливість зробити добрих і потрібних справ.

Міський голова Надвірної Зіновій Андрійович каже, що НКРЕКП, як державний регулятор енергосектору, має приймати економічно обґрунтовані рішення.

“Ці рішення мають бути спрямовані на збалансування інтересів споживачів, суб’єктів господарювання і держави. Якщо до 2014 року ринок електроенергії для зовнішнього освітлення працював більш-менш за понижуючими тарифами, то з 2015 року НКРЕКП піднімає вартість електроенергії. А це чинить негативний вплив на розвиток місцевих громад. Це своєрідний внутрішній фронт боротьби в Україні. Ми маємо бути мобілізовані і відстоювати інтереси міст, сіл і селищ, щоб вони не поринули в пітьму”, – розповідає Зіновій Андрійович.

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук підкреслює, на зборах треба вирішити основні напрямки діяльності та співпраці прикарпатських громад.

“Основна увага зосереджена на впровадженні реформи децентралізації. Значну увагу приділяємо і відстоюванням фінансових ресурсів на державному та обласному рівнях, зокрема це стосується акцизного податку, додаткової дотації, освітніх та медичних коштів, які сьогодні є основним інструментом надання якісних послуг та унеможливленням витрачання власних грошей на делеговані державою повноваження”.

На зборах схвалили звернення до Верховної Ради України з вимогою невідкладно розглянути законопроект №9406 “Про внесення змін до деяких законів України щодо безперебійного постачання електричної енергії суб’єктам господарювання, що надають комунальні послуги та коригування цін/тарифів на комунальні послуги”. Адже, на переконання учасників зборів, це дозволить забезпечити стабільну роботу підприємств житлово-комунального комплексу, знизить навантаження на місцеві бюджети, оптимізує ринок електроенергії під європейську модель.