Франківський суд став на захист пішохода, котрого визнали винним у ДТП на переході (ФОТО)

Автор: Турій Роман

20 Лют, 2020 16:05

Поділитись публікацією
Франківський суд став на захист пішохода, котрого визнали винним у ДТП на переході (ФОТО)

Івано-Франківський міський суд став на сторону 66-річного чоловіка, котрого на пішохідному переході збив автобус.

Як писала «Галка» у травні 2019 року, ДТП сталася на вулиці Галицькій – маршрутка наїхала на чоловіка, котрий перетинав дорогу по нерегульованому пішохідному переході. Тоді, за версією поліції, чоловік раптово вибіг на дорогу, що і стало причиною аварії.

Потерпілого прооперували, він отримав травми середнього ступеня і тепер користується милицею.

Напередодні стало відомо, що слідчий Івонюк закрив кримінальне провадження, визнавши винуватцем ДТП пішохода, повідомив “Галці” адвокат потерпілого Павло Синишин. Травмований чоловік оскаржив дії слідчого у суді.

У четвер, 20 лютого, у Івано-Франківському міському суді розглягули дану справу. Суддя – Станіслав Бородовський.

«Він (автобус, – прим. “Галки”) тягнув мене, люди кричали, але він не зупинявся. Після цього я лежав у лікарні. Слідчий казав мені, що мені не потрібен адвокат і все буде добре», – розповів Дмитро Білущак.

Адвокат  додав, що потерпілий на момент ДТП вже був інвалідом третьої групи, тому не міг перебігати пішохідний чи раптово з’явитися на дорозі.

«Експертизи щодо швидкості руху автобуса не було. Коли водій переїхав потерпілого, то після зупинки автобус знаходився на 10 метрів за пішохідним. Доказів, що винен пішохід – недостатньо», – каже Синишин.

Він нагадав, що керманичі, згідно ПДР, мають зменшувати швидкість перед пішохідним переходом.

«Швидкість була встановлена за словами водія автобуса, але не за експертизою», – додає адвокат.

Слідчий Івонюк наполіг, що заперечує скасування постанови про закриття провадження.

«Я не надавав висновки експертизи, оскільки цього не вимагалося. Але якщо б було потрібно, то я б надав. Було проведено слідчий експеримент з потерпілим, свідками і людьми, які були в автобусі. На місці ДТП не було гальмівного шляху, тому брали покази у водія. Також швидкість автобуса у 20-30 км не заперечують люди, які перебували в автобусі», – каже Івонік.

За підсумками дебатів і вивчення матеріалів провадження, суддя Станіслав Бородовський зачитав “коротку” ухвалу, в якій йшлося про задоволення скарги потерпілого. Кримінальне провадження відправили на дорозслідування. Повний текст ухвали суд підготує згодом.