Прикарпатці створили сайт, щоб навчити дітей сортувати сміття

Автор: Застава Максим

27 Тра, 2021 08:52

Поділитись публікацією
Прикарпатці створили сайт, щоб навчити дітей сортувати сміття

Вчити дітей сортувати сміття за допомогою інтернет-технологій пропонують екоактивісти з Верховини. Вони розробили сайт, на якому розміщені авторські матеріали про вплив сміття на природу і можливості його переробки.

Читайте також: Дмитро Комаров відвідав Верховинщину й підтримав ініціативу з сортування сміття (ФОТО)

Про це Суспільному Карпати розповіла ініціаторка сайту, авторка дитячої книжки “Врятуй світ від сміття!” Яніна Лучейко.

“Сайт ми створили всередині травня. Усе почалося із дитячої книжечки з екологічного виховання “Врятуй світ від сміття!”, яка вийшла у світ у 2019 році. У ній йдеться про сміття і його вплив на людину та навколишнє середовище. Друковані книжечки, які безплатно поширювалися у школах і садках, закінчилися, а потреба поширювати екологічні знання залишилася. Так зародилася ідея створити сайт, де діти у будь-який момент безперешкодно, маючи доступ до інтернету, зможуть користуватися цією книжечкою і навчатися. Це і невеличка інформаційно-ресурсна база для вчителів та вихователів”, – розповідає авторка.

На сайті розміщена онлайн-версія посібника, екологічна гра із сортування твердих побутових відходів та розмальовки про шкоду сміття і можливості його перероблення. Усі матеріали можна видрукувати й використовувати під час колективного чи індивідуального навчання. Розраховані вони на дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

В освітніх закладах Верховини, де і розпочався цей екологічний проєкт, навчальні матеріали сайту уже активно використовують. Вихователька дитсадка “Сонечко” Світлана Копитко-Ілійчук каже, що для діток дуже цікаво вивчати сортування сміття в ігровій формі. Після таких занять вони навчають і своїх батьків відповідально ставитися до відходів.

“Малеча готова сортувати сміття. Батьки розповідали, як діти просто змушують їх сортувати сміття і роблять зауваження: “Мамо, ти не сплюснула пляшечку, не туди її поставила”, — каже вихователька.

За словами екоактивісток, учити сортувати тверді побутові відходи потрібно змалку. Саме діти можуть змотивувати дорослих відповідально ставитися до сміття, що і допоможе зберегти природу. Матеріалами сайту безплатно можуть користуватися усі охочі.