У Чехії скасували гендерні суфікси. Феміністки вважали їх дискримінацією

Автор: Вадим Войтик

12 Лип, 2021 11:39

Поділитись публікацією
У Чехії скасували гендерні суфікси. Феміністки вважали їх дискримінацією

Президент Чехії Мілош Земан підписав закон, що дозволяє чеським жінкам відмовитися від використання суфікса «ова» в своїх прізвищах. Дискусія про необхідність змінити це правило тривала в Чехії, як мінімум, з кінця дев’яностих: феміністки вважали його дискримінаційним. 

Дотепер в чеській мові так закінчувалися всі прізвища. Історично «ова» – це суфікс належності до роду – батька або чоловіка. Більш того, цей суфікс використовувався, коли мова йшла про іноземок: Ангела Меркель в Чехії – Меркелова, Хілларі Клінтон – Клінтонова, а Марина Порошенко – Порошенкова.

Своєю чергою, консервативні противники законопроєкту наполягали на тому, що поправки вдаряють по чеським традиціям, а сам суфікс давно загубив значення «належності» і говорить лише про гендер носії. При цьому як заявив депутат парламенту Міхаель Ганов, законопроєкт поганий вже тим, що гендерно не збалансований: якщо жінкам дозволяють прибирати суфікс «ова» з прізвища, то чоловікам слід дозволити його додавати.

Проти поправок також висловлювалися деякі з чеських лінгвістів. На їхню думку, це зруйнує лад чеської мови, де суфікс «ова» – один з найважливіших показників граматичного роду. Без нього неможливо буде зрозуміти, чи йде мова про чоловіка або жінку. Згідно з опитуванням, проведеним в 2019 році, більшість чеських чоловіків і жінок підтримувало збереження суфікса, 33% виступало за те, щоб дозволити жінкам самим вирішувати, який варіант вибрати, і 7% вважали, що «ова» слід прибрати зовсім.

Проте поправки, що дозволяють жінкам вибирати, залишати суфікс або прибрати його, отримали переважну більшість в обох палатах парламенту Чехії. Інші прийняті зміни призводять місцеві документи відповідно до стандартів ЄС.