Топонімічна комісія погодила перейменувати “російські” та “радянські” вулиці в Долинській громаді (ФОТО)

Автор: Костинюк Олександр

28 Кві, 2022 13:10

Поділитись публікацією
Топонімічна комісія погодила перейменувати “російські” та “радянські” вулиці в Долинській громаді (ФОТО)

26 квітня відбулось засідання топонімічної комісії Долинської міської ради.

Напередодні провели громадські обговорення з мешканцями вулиць, які були визначені як такі, що мають російське чи радянське походження.

Комісія погодила перейменування таких вулиць на території Долинської територіальної громади:

  • вул. Єсеніна в с. Новичка на вул. Героїв ОУН,
  • вул. Ю.Голейко в с. Рахиня на вул. Героїв України,
  • вул. Сидора Ковпака в с. Княжолука на вул. Героїв України,
  • вул. Пилипченка в селі М. Тур’я  на вул. Героїв України,
  • вул. Василя Шевцова в с. Лоп’янка на вул. Героїв України.

 м. Долина:

  • вул. Лаврищева на вул. Збройних Сил України,
  • вул. Пушкіна на вул. Героїв України,
  • вул. Пилипченка на вул. Дмитра Донцова.

Про це пише “Галка” з посиланням на сайт Долинської міської ради.

«Ми повинні позбутися радянських нав’язаних символів, котрі впроваджувалися в Україні під час радянської окупації!», – зазначив  голова топонімічної комісії Долинської міської ради Тарас  Оглаб’як.

«Я на всі 100% підтримую процес декомунізації, який наразі не завершений, і виступаю за дерусифікацію. Для мене дуже важливо, щоб була врахована думка жителів тих вулиць, де відбуватиметься перейменування. Однозначно, що найбільш популярною є назва «Героїв України», оскільки це відображення суспільних настроїв, які тісно пов’язані з російською агресією. Ми у свою чергу повинні зробити все так, щоб в Україні не було навіть духу російського, щоб ми і наші діти у кожному слові, у кожній пісні і на кожній вулиці відчували своє рідне – українське!», – зазначила депутатка міської ради Алла Шевченко.

В підсумку обговорень, проєкт рішення про перейменування вулиць буде винесений на розгляд чергової сесії Долинської міської ради.

«До перейменування можна ставитися по-різному. Дійсно, треба стирати з вулиць наших міст та населених пунктів будь-які згадування про радянський режим і його діячів. Не будьмо байдужими, бо це необхідна і важлива річ. Але до цього процесу маємо підходити з розумом, наразі враховуємо думку кожного мешканця, дослухаємось і обговорюємо. Опісля разом приймемо обґрунтоване і правильне рішення!», – додав голова топонімічної комісії Тарас Оглаб’як.

Процедура перейменування. Чи треба змінювати документи

В ході обговорень під час засідання з’ясувалось, що більшість мешканців турбує перейменування вулиць, оскільки, на їхню думку, доведеться змінювати документи. Насправді такі тривоги безпідставні.

Місце реєстрації (так звана «прописка»), штамп у паспорті обов’язково змінювати не потрібно.

По-перше, зміна назви вулиці не є зміною місця проживання, а, по-друге, чинним законодавством не передбачено обов’язку змінювати «штамп» у паспорті у зв’язку зі зміною назви вулиці. Перереєстрація місця проживання особи може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли в особи виникає потреба.

Обов’язково вносити зміни до документів на житло, нерухомість не потрібно

Чинним законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиці, на якій розміщена нерухомість.

Тому документи залишаються чинними й ніхто не має права вимагати їх заміни. Ба більше, стаття 19 Конституції України гарантує, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Зміни до документів про право власності на нерухоме майно необхідно буде вносити лише якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва. Проте на вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусові таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці не змінюється.