У Франківську діти читали Конституцію з нагоди її 26-річниці  (ФОТО)

Автор: Єва Жасминова

28 Чер, 2022 19:16

Поділитись публікацією
У Франківську діти читали Конституцію з нагоди її 26-річниці  (ФОТО)

Щорічно День Конституції України святкують 28 червня.

В Івано-Франківську з нагоди відзначення Дня Конституції України діти у центрі читали її.

Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. 

«Українські діти змалечку знають, що таке свобода, права та Конституція України. На жаль, зараз вони ще й бачать на власні очі, якою важкою є боротьба за нашу державу. Знати статті Конституції – означає бути захищеним та свідомим громадянином. Тому сьогодні вихованці Центру освітніх інновацій та всі охочі читали в Івано-Франківську Конституцію України й говорили про дотримання її статей. Сьогодні йде війна і ми не можемо собі дозволити помпезних заходів та святкувань, але відзначити 26 річницю Основного документу Української держави – прийняття Конституції України ми зобов’язані», – йдеться в дописі мера.

Також сьогодні пом’янули хвилиною мовчання  всіх Героїв, які віддали своє життя за те, щоб конституційні норми дотримувались завжди. 

Читайте також: у Франківську урочисто привітали прикарпатців з Днем Конституції України.

Довідково:

Конституція – основний закон, який гарантує кожному громадянину країни свободи і права, а також визначає політичний устрій держави. День Конституції України – одне з найбільших державних свят. Припадає воно щорічно на 28 червня.

Саме 28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію незалежної України. Тодішнім спікером парламенту був Олександр Мороз. Він побоювався, що не зможе зібрати достатню кількість депутатів, а тому наголосив – робота над документом триватиме, поки його не ухваять. Відбулося 24-годинне безперервне засідання, на якому проголосували та ввели в дію Конституцію України. Тоді за її ухвалення проголосував 321 депутат (потрібно було набрати щонайменше 300 голосів).

Україна з усіх країн колишнього СРСР ухвалила нову Конституцію найпізніше – аж на п’ятому році незалежності. До цього використовувалася стара Конституція УРСР. Від 1991 року було запропоновано цілих 15 проєктів цього важливого документа, а активна робота над ним зайняла три місяці. Міжнародним товариством була схвалена Конституція України, адже її тоді назвали однією з найдемократичніших у світі.