Біологині франківського вишу поглиблювали знання на тренінгу в Німеччині (ФОТО)

Автор: Костинюк Олександр

12 Гру, 2022 13:14

Поділитись публікацією
Біологині франківського вишу поглиблювали знання на тренінгу в Німеччині (ФОТО)

Аспірантки кафедри біохімії та біотехнології Мирослава Ватащук, Вікторія Гурза та Надія Стефанишин пройшли практичний тренінг на кафедрі нейрофізіології Iнституту фізіології університету м. Тюбінген (Німеччина).

Читайте також: У Коломиї збирають гостинці для добровольців на передовій (ВІДЕО)

Про це пише “Галка” з посиланням на сайт Прикарпатського національного університету.

Під час практичного тренінгу, який тривав з листопада по грудень, аспірантки під керівництвом старших колег, зокрема професорки Ольги Гаращук (директорки інституту фізіології університету м. Тюбінген), професорів кафедри біохімії та біотехнології ПНУ ім. Василя Стефаника Володимира Лущака, Марії Байляк, виконали частину експериментальної роботи на базі кафедри нейрофізіології університету м. Тюбінген.

Вони визначили показники оксидативного стресу і енергетичного обміну у тканинних зразках (печінці, мозку, нирках) мишей молодої та старшої вікової груп, які утримувались на дієті з необмеженим доступом до їжі, а також у групі мишей, які утримувались на дієті з обмеженою калорійністю.

“Завдяки роботі в іноземній команді аспірантки не лише удосконалили свої вміння, а й покращили рівень англійської мови. Також Мирослава, Вікторія і Надія відвідували наукові семінари, де не лише змогли дізнатись про цікаві експериментальні роботи співробітників кафедри нейрофізіології Інституту фізіології, а й самі мали нагоду доповісти і подискутувати про отримані результати виконаного ними дослідження. На додаток, методики, які були опрацьовані під час дослідження, зокрема, визначення маркерів оксидативного стресу, активностей ферментів антиоксидантного захисту і енергетичного обміну (ферменти, які беруть участь в гліколізі, пентозофосфатному шляху) також будуть використані в дисертаційних дослідженнях аспіранток”, – йдеться в повідомленні.

Протягом перебування в Німеччині аспірантки разом з іншими співробітниками Інституту фізіології Тюбінгенського університету відвідали мітинг на підтримку України, який був організований українською діаспорою в Тюбінгені.