Якими є ігрові ноутбуки у 2023 році

Автор: Костинюк Олександр

24 Кві, 2023 14:41

Поділитись публікацією
Якими є ігрові ноутбуки у 2023 році

Про шкідливий вплив комп’ютерних ігор на дітей та підлітків написано чимало. Але, з іншого боку, комп’ютерні ігри можуть допомагати заспокоїти нерви у стресових ситуаціях, подолати відчуття тривоги й страху.

Враховуючи, що українці з 24 лютого 2022 року постійно перебувають у стані стресу, не дивно, що дехто обирає саме ігри як своєрідне заспокійливе. Але сучасні ігри вимагають і відповідних пристроїв — на будь-якому комп’ютері чи ноутбуці не дуже-то й пограєш. Саме тому попит на ігрові ноутбуки залишається стабільним. Яким вимогам повинні відповідати ігрові ноутбуки у 2023 році — читайте у нашій статті.

Потужне «залізо» передусім

Вочевидь, що від «заліза» лептопа залежить те, які ігри він «потягне». Для того, щоб грати у найвимогливіші ігри на «максималках» знадобляться топові процесори (наприклад, Intel Core i7, i9 або AMD Ryzen 7, 9) та відповідні відеокарти (скажімо, nVidia GeForce RTX 3080, 3090). Але якщо бюджет не передбачає покупку найдорожчих моделей, можна обмежитися й простішим «залізом». Просто доведеться знизити налаштування в іграх або зосередитися на іграх минулих років.

Що стосується об’єму оперативної пам’яті, часто рекомендують не менше 32 ГБ. Водночас на ринку представлено чимало моделей з 16 ГБ і навіть 8 ГБ ОЗП. Знов-таки, все залежить від того, на ігри якого рівня претендує користувач. Для багатьох з них 16 ГБ буде достатньо, 8 ГБ — це все-таки відверто мало у 2023 році.

Який екран оптимальний для ігор

Здається само собою зрозумілим, що для насолоди ігровим процесом екран повинен бути достатньо великим — мінімум 15,6 дюйма. Існують навіть 18-дюймові «монстри». Між тим виробники пропонують і компактні моделі з діагоналлю екрана 13–14 дюймів, призначені для тих, кому важлива можливість зручно транспортувати ноутбук.

Якщо розмір — більше справа особистих уподобань, то висока роздільна здатність екрана — об’єктивно необхідний параметр. Full HD на сьогодні — це загальновизнаний мінімум, в дорогих моделях встановлюються дисплеї з роздільною здатністю Quad HD і навіть Ultra HD 4К. Частіше за все використовується матриця типу IPS.

Важливо також звернути увагу на частоту зміни кадрів екранам — від цього залежить, наскільки плавними будуть рухи ігрових персонажів, особливо в динамічних сценах. Бажано, щоб цей параметр був не нижче 144 Гц.

Елементи управління

Нарешті ще один важливий момент — клавіатура. Перш за все, вона повинна бути міцною, стійкою до різких натискань (знайти людину, яка обережно натискає на кнопки під час напруженої гри, напевно, неможливо), зі швидким відгуком. Також бажана наявність підсвічування клавіш, виділений блок клавіш W, A, S, D, мультимедійні програмовані клавіші, яким можна задати певні функції у грі.

А от потужна аудіосистема потрібна далеко не всім. Ті, хто звик грати у навушниках, взагалі можуть не звертати увагу на якість динаміків.

*Партнерська публікація