У “Бастіоні” відкрили пронизливу фотовиставку “Тату,чекаю!”(ФОТО)

Автор: Соня Грейда

19 Чер, 2023 20:09

Поділитись публікацією
У “Бастіоні” відкрили пронизливу фотовиставку “Тату,чекаю!”(ФОТО)

19 червня, у фортечній галереї «Бастіон», презентували фотовиставку «Тату, чекаю!». На ній представили 20 портретів дітей, чиї батьки служать в лавах ЗСУ, з їхніми історіями. 

Олександр Грабовський, засновник благодійного фонду «Очі миру» розповідає Галці, що ця виставка – продовження тогорічної однойменної експозиції «Очі миру». Минулого року фотовиставка була присвячена вимушено переселеним дітям, їх проблемам і історіям. Її показували у Франківську, двічі в Франції і в Колумбії.

Тепер зібрали історії дітей, чиї батьки на фронті. Олександр вважає, що учасники фотовиставки – це особлива категорія дітей, яким потрібна окрема увага зі сторони суспільства. Також хлопець розповідає, що кілька днів тому нову виставку вони представили в Хьюстоні (США).

«Поки що ця виставка мандрує тільки двома країнами. Далі плануємо популяризувати її в інших містах України: Львів, Київ. Також будемо пробувати просувати її закордоном, щоб світ дізнався, з чим зустрічаються українські діти»,- каже Олександр.

Тетяна Баляк, кураторка благодійного фонду «Очі миру», розповіла Галці, що більшість діток, які взяли участь у фотосесії – їхні опікуни. Вона каже, що знайома зі всіма представленими історіями, і кожна «зачіпає» серце.

«Відпустити близьку свою людину на невизначений термін часу – це дуже важко. І розуміється, що це маленькі дітки, розуміється, що це їхні батьки. Найбільше мене розчулила історія дитини, в якої батько безвісти зниклий. Не хочеться, щоб наші діти відчували те, що відчувають зараз»,- каже Тетяна.

На одній із світлин – Грабовецькі Маргарита та Нестор. Вони розповіли Галці, що в листопаді минулого року їх тато зник безвісти. Сьогодні Маргарита розказала, чому ця виставка важлива:

«Такі проблеми треба висвітлювати. Франківськ є досить потужним тилом для наших громадян і тут все одно потрібно нагадувати про війну. Насправді, людей, яких зачепила війна є набагато більше, ніж ми думаєм. Не потрібно забувати про наших військових. Ми повинні постійно їм допомагати»,- каже дівчина.

Також на відкритті працювали творчі локації, де діти виготовляли обереги для воїнів.

Відвідати цю фотовиставку можна впродовж ще двох тижнів.