У Франківську відкрили простір розвитку жіночого підприємництва (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

29 Чер, 2023 15:40

Поділитись публікацією
У Франківську відкрили простір розвитку жіночого підприємництва (ФОТО)

29 червня в приміщенні університету Короля Данила відкрили Ukrainian Women Entrepreneurs Hub (U&WE Hub). Це простір розвитку підприємницького потенціалу жінок, в тому числі, внутрішньопереміщених. Там на них чекають безплатна навчальна програма офлайн, менторство, підтримка психолога та дитяча кімната, де можливо залишити своїх дітей на час навчання.

Про це інформує Галка

Марина Саприкіна, голова правління CSR Ukraine та натхненниця U&WE Hub, вважає, що саме час розказати жінкам про підприємництво й перетворити їх потяг на бізнес-ідеї. Це їхня мета. Марина каже, що після онлайн-навчання з хабу вже випустили 250 учасниць. 30% з них, у кого не було власної справи, вже започатковують свій бізнес.

“Ми вирішили, що це класна ініціатива, щоб піти в маси. Коли ми оголосили конкурс для громад, то нам подали 120 заявок від різних регіонів. Після співбесіди та інтерв’ю з учасниками, ми обрали чотири регіони для фізичних офісів, Франківськ – серед них. Вибирали регіони ми за кількома критеріями. Це готовність міської влади підтримувати нас, це сила місцевих партнерів та кількість переселенців, які є в громадах”,- ділиться жінка.

Голова CSR Ukraine каже, що у 60% жінок, є бізнес-ідея, але вони не знають як втілити її у життя. Тому за рік у чотирьох хабах планують вивчити 7000 жінок.

Ірина Дарвай, голова правління ГО “Бюро розвитку, інновацій та технологій”, розповідає, що в Франківську зараз понад 30 тисяч ВПО, з яких понад 20 тисяч – дорослі люди. Значна частина ВПО втратили свої робочі місця, мають бажання змінити сферу діяльності та готові докласти для цього зусиль. Тому, на думку Ірини, сьогодні є актуальними ініціативи, що стимулюватимуть відкриття та розвиток бізнесів.

“Особливо це стосується саме жіночого підприємництва: на плечі багатьох жінок зараз лягла велика відповідальність – вони повинні поєднувати сімейну підтримку, пошук стабільних доходів та самореалізації, а їхній шлях до успіху нерідко зупиняється через неочікувані виклики, відсутність підтримки від експертів”,- ділиться Ірина.

Учасниця заходу, Руслана Вільєгорська, розповіла Галці, що на заході вона хоче отримати досвід спілкування з жінками-підприємицями. Дівчина вважає, що це цікава тема для всіх молодих жінок, хто планує відкрити свою власну справу, чи вже відкрив. Також вона ділиться, що вже мала досвід підприємництва – центр дитячого розвитку.

“Заклад, на жаль, прийшлось закрити. На той момент мені не вистачило досвіду управління. В першу чергу, треба було мати гарні юридичні знання, знання з бухгалтерії. Тоді я просто вигоріла. Але зараз я маю нові напрямки і хочу їх втілювати.”