“Я сильна людина, але на суді розплакалась. Я щаслива і цих дітей не віддам нікому”,- франківська мама-усиновителька про те, як у родині з’явилися дві дівчинки (ФОТО)

11 Сер, 2023 14:00

Поділитись публікацією
“Я сильна людина, але на суді розплакалась. Я щаслива і цих дітей не віддам нікому”,- франківська мама-усиновителька про те, як у родині з’явилися дві дівчинки (ФОТО)

Більш як 9 тисяч дітей набули статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, під час повномасштабної війни. Цього року, станом на 1 липня, в Україні уже усиновлені 400 дітей. Цього очевидно замало – тому кожна родина, яка бере до себе дитину – має особливу цінність. І в кожної своя історія –  непроста, але надихаюча. 

Пише Галка.

Оксана Журавицька – патронатна вихователька зі стажем. Живе в Івано-Франківську і нині до її сім’ї вже втретє влаштовані діти. У роботі допомагає чоловік Ярослав, адже за правилами – вихователь обов’язково повинен мати помічника. 

Коли наприкінці листопада 2021-го року до сім’ї потрапили 3 сестри, то планувалося, що під патронатом вони пробудуть 3 місяці. Але повномасштабна війна внесла свої корективи. Через воєнний стан діти у родині вже більш ніж півтора року. Зрештою ця історія отримала щасливий фінал. Вже днями дівчата поїдуть до батьків-усиновителів. І все – завдяки чат-боту “Дитина не сама” та людям, яким не байдужа доля дітей. Але про це трохи згодом. 

До патронатної сім’ї діти потрапили з лікарні, залякані та занедбані. Старшій Марії було майже 17, фактично вона замінила маму молодшим – Оленці та Поліні (імена дітей змінені) – 4 і 6 років. 

“Найскладніше було зі старшою. Адже вона вже доросла і не сприймала нас. Рідна мати дзвонила їй лише кілька разів за весь цей час, але все закінчувалося лайкою. Меншими взагалі не цікавилася. До суду, коли її позбавляли материнських прав, не з’являлася”, – розповідає Оксана. 

Нині Марії вже 18 років, вона вийшла з патронатної сім’ї і живе окремо. А малеча за ці півтора року змінилася кардинально. Патронатні вихователі навчили дівчаток доглядати за собою, спілкуватися. Поліна ходила до інклюзивного центру, де займалася з дефектологом та психологом. Нині переходить до 2-го класу і дуже любить вчитися. Маленька Оленка знає форми, кольори, пори року, букви і теж має помітний прогрес у розвитку. 

“Діти сильно змінилися. Вони відкриті, щирі. Дівчата знають, що у нас вони тимчасово, як у гостях. Вони дуже хочуть мати родину і чекають, поки у них з’являться мама і тато”, – ділиться патронатна вихователька.

І чекати Поліні і Олені залишилося зовсім трішки. Вже цього місяця вони поїдуть додому, до усиновителів.

Поки діти проходили реабілітацію у патронатній сім’ї, Ірина (ім’я змінене) з Івано-Франківщини почула по радіо про чат-бот “Дитина не сама”. Це було понад рік тому. Зареєструвалась, пройшла онлайн-навчання для тих, хто хоче прихистити дитину. Заняття надихнули і лише укріпили бажання взяти дитину у родину. У шлюбі жінка вже більше 10 років і дітей хотіли давно. У формі сімейного влаштування були впевнені – лише усиновлення.

“Знайомі казали мені подумати, адже в інших формах виховання допомагає держава. Але я хотіла повноцінну сім’ю, на все життя. Свою дитину, яку б виховувала як рідну. Ми мріяли про маленького хлопчика 3-5 років”, – поділилася Ірина.

Подружжя звернулося до служби у справах дітей, почали збирати документи, записалися на навчання.

“Спочатку було страшно, бо на таких заходах я ніколи не була. Але педагоги і психологи всі дуже сподобалися. Вони розповідали, як воно буде насправді. Зняли з нас “рожеві окуляри”, розповіли, що не все завжди йде гладко. Ми моделювали різні ситуації, а домашні завдання виконували при світлі ліхтариків, бо були блекаути”, – пригадує Ірина.

Раніше психологи не брали участі у процесі підготовки кандидатів – пояснює Зінаїда Кияниця – заступниця директора “Партнерства “Кожній дитині”. Ця благодійна організація і розробила нову навчальну програму для підготовки кандидатів, і запровадила їхній обов’язковий психологічний супровід, а також проводить навчання для людей, які зареєструвалися у чат-боті “Дитина не сама”.

“Ми бачили чимало проблем – діти тяжко входили у сім’ю, навіть траплялося розусиновлення через суд. Тепер – після підбору і підготовки кандидатів, психолог супроводжуватиме процес влаштування дітей і далі буде підтримувати сім’ю”, – додає експертка. Зінаїда Кияниця пояснює – психологи мають дізнатися, чому люди хочуть взяти дитину у сім’ю, підтримати у процесі вибору форми влаштування, допомогти подолати страхи і дати рекомендації.

Саме так було і з Іриною та її чоловіком. Після навчання переконалися, що на правильному шляху. І почали шукати дитину у державній базі. Аж раптом отримали дзвінок від служби у справах дітей.

“Цей день я не забуду ніколи. Мені розповіли, куди під’їхати, я знала, що перша зустріч проходить під наглядом фахівця служби. А потім уточнили – дітей двоє, дівчата. Я зупинилася, видихнула, подумала, порадилася з чоловіком. Через день ми зустрілися з дітьми”, – поділилася Ірина.

Жінка зізнається – у перші дні спілкування просто не могла стримати сліз, хоча при дітях не плакала. Поговорила з патронатною вихователькою, розпитала, як сестри потрапили до неї, які вони за характером, чи здорові, чи хтось з минулого життя контактує з ними. І відтоді подружжя почало регулярно приїжджати до дівчат.

“Нам пощастило, що наші діти не з закладу а з патронатної сім’ї. Вони адаптовані. Діти знали, що для них шукають родину. Старша одразу пішла до мене, ми легко встановили контакт. А мала – до чоловіка. Так воно і дотепер. Дуже добре, що їм у житті трапилася така патронатна вихователька як Оксана, вона вклала дуже багато сил у цих дітей. Дівчата вже кажуть на мене “мама”, а ми чекаємо їх вдома, готуємося”, – розповідає усиновителька.

Майбутні батьки роблять ремонт, купили меблі для дітей. Вже записали Поліну до школи, а Оленку на танці. Щойно рішення суду набере чинності, вони заберуть малечу до себе.

“Я сильна людина, але на суді розплакалась. Я щаслива і цих дітей не віддам нікому. Наскільки б важко мені не було. Будемо любити, виховувати. Я розумію, що наше життя зміниться, але впораємося”, – каже Ірина. І радить тим, хто зважився прийняти дитину – рухатися до мети.

Матеріал підготовлений в рамках проєкту  «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ (UNICEF Ukraine) та Партнерством «Кожній дитині» на замовлення Міністерство соціальної політики України та Національна соціальна сервісна служба України