Взяти росію під нагляд: у Франківську обговорили, як запобігти новій війні після перемоги

Автор: Жанна Головенко

04 Жов, 2023 14:40

Поділитись публікацією
Взяти росію під нагляд: у Франківську обговорили, як запобігти новій війні після перемоги

Четвертого жовтня громадська організація “ОПОРА” представила в Івано-Франківську “Маніфест сталого миру”, де спеціалісти з різних сфер виклали пропозиції політичної перебудови у світі та росії після її воєнної поразки. 

Українські експерти переконані, що на полі бою російську агресію можна тільки тимчасово призупинити, але щоб гарантувати Україні й іншим державам абсолютну безпеку від рф, необхідно перебудувати старий світовий лад, пише Галка з місця події. 

Модератор панелі Олексій Ковжун переконаний, що вигнання окупантів з території України та повернення до кордонів 1991 року — це ще не перемога, а початкова умова для перемоги. За його словами, для того, щоб війна насправді закінчилася, Україна та міжнародна спільнота повинна взяти росію “під нагляд” і нейтралізувати імперські амбіції росіян:

“Оця їхня велич, їхнє месіанство завжди призводило до війн. Нова російська влада відхреститься від путіна, покарає вбивць і навіть підпише репарації. Росія знову стане частиною цивілізованого світу, а потім, як завжди, перегрупуються і війна почнеться знову. Росіяни не в змозі зосередитися на добробуті своїх громадян, для них важливо панувати над іншими державами, нав’язувати себе, всіх перемагати. Тому ми сіли й подумали, що можна зробити такого, щоб з території, яка зараз називається російською федерацією, більше не розпочиналися війни, щоб вони не мали змоги нести цю свою “любов по-рускі”, — каже медіаексперт і політичний консультант Олексій Ковжун.

За його словами, українці століттями потерпали від російського імперіалізму. Це замкнуте коло, і якщо його не розірвати, то воювати доведеться не тільки сучасній молоді, але їхнім нащадкам: 

“Коли загинув Михайло “Да Вінчі”, для мене було шоком, що йому 27 років. Тобто третину свого життя він провів на війні. Це неправильно, так не має бути. І ми маємо зробити все, щоб унеможливити повернення війни в Україну”, — додав Олексій Ковжун. 

На думку авторів маніфесту, окрім покарання воєнних злочинців і виплати репарацій, для гарантії миру на світовій арені необхідні ще такі рішення:

  • Україна має набути членства в ЄС і НАТО;
  • Західній спільноті варто позбутися стереотипів про російську велич;
  • РФ повинна довести свій конституційний лад, суспільний устрій і політику до сучасних норм, розвінчати концепцію “русского міра”;
  • Росіяни повинні відмовитися від ідей історичної виключності своєї держави як окремої  цивілізації, зверхності й територіальних претензій до сусідів – тобто подолати імперську історичну пам’ять;
  • Світу варто вимагати від РФ демілітаризації та денуклеаризації;
  • Міжнародна спільнота повинна відмовитися від російських енергоносіїв.

Цей документ українські дипломати у лютому 2023 року представили в межах Мюнхенської конференції з питань безпеки. І, за словами, одного з авторів маніфесту Богдана Панкевича, західна коаліція поки не готова до таких висновків. Тому основне завдання українців полягає в тому, щоб перекоти їх:

“Ми вербалізували те, про що на Заході поки бояться навіть думати. Російська імперія має зникнути як імперія. І західну освіту треба змінювати. Всі, хто зараз займаються східною Європою, вони вивчені на сфальсифікованій історії. Ці погляди важко перебудувати, бо це є писані дисертації, підручники, у них зараз просто злам свідомості відбувається. І ми їх абсолютно розуміємо, але це єдиний шлях і вони мусять його пройти, бо цей шлях вистелений кров’ю. Сотні років вони не хотіли бачити, що діється на наших теренах, це жахливі жертви… Пора відкрити очі”, — зазначає громадський діяч Богдан Панкевич.