Перекази з закордону пенсіонерам і студентам Нацбанк радить вважати кримінальними доходами

Автор: Вадим Войтик

14 Кві, 2015 10:08

Поділитись публікацією
Перекази з закордону пенсіонерам і студентам Нацбанк радить вважати кримінальними доходами

Національний банк визначився з критеріями ризикових операцій з готівкою. Про це йдеться у листі регулятора від 06.04.2015 року, який є у розпорядженні “Галки”. 

Ознаки встановлено з метою “підвищення ефективності функціонування в банках системи управління ризиками використання послуг банку для легалізації кримінальних доходів чи фінансування тероризму”. Однак фактичний перелік операцій є більше ніж широким і стосується практично кожного.

Ризиковими, на думку Нацбанку,  операціями з готівкою є регулярне (більше 3 разів на місяць) отримання коштів у готівковій формі з рахунку клієнта, якщо вказаним операціям передує надходження коштів в безготівковій формі у вигляді, зокрема, фінансової допомоги, плати за цінні папери, позики, переказу (у тому числі із-за кордону), за умови, що кошти отримуються готівкою в розмірі, більшому від 50 відсотків від суми, що надійшла в безготівковій формі.

Водночас Нацбанк радить звернути увагу на власника рахунку. Ризиковим з точки зору можливих кримінальних доходів, є особи, які зокрема:

  • працюють на посаді, яка не передбачає отримання заробітної плати, вищої від рівня середньої заробітної плати у відповідному регіоні України;
  • належать до соціально вразливих верств населення (пенсіонери, безробітні, студенти тощо) та/або є нерезидентами;
  • за наявною в банку інформацією щодо сфери їх діяльності (займаною посадою) не можуть здійснювати фінансові операції на такі суми;
  • здійснюють фінансові операції з готівковими коштами в обсягах, що не відповідають наявній інформації про фінансовий стан клієнта.

Нацбанк наполегливо рекомендує банкам придивитися і до готівкових операцій суб’єктів підприємницької діяльності, де можуть бути наявними такі умови:

  • господарська діяльність суб’єктів господарювання є збитковою;
  • незначний в порівнянні з обсягами коштів, що отримуються готівкою, статутний капітал суб’єктів господарювання (у тому числі внесений майном незначної вартості);
  • одна особа є засновником та одночасно керівником та/або бухгалтером підприємства;
  • інші співробітники суб’єкта господарювання, крім керівника, відсутні;
  • період діяльності суб’єкта господарювання не перевищує одного року з дня його державної реєстрації.

Цікаво, що ризиковими операціями можуть бути визначені також інші операції, здійснені клієнтами банку, що можуть свідчити про ризики легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму.