Як держава може компенсувати військовим втрачені можливості — пояснює Оксана Коляда

Автор: Жанна Головенко

02 Лис, 2023 15:13

Поділитись публікацією
Як держава може компенсувати військовим втрачені можливості — пояснює Оксана Коляда

У нещодавньому інтерв’ю Галці ексміністерка у справах ветеранів та директорка проєктів ГО “Простір можливостей” Оксана Коляда розповіла про повоєнну інтеграцію ветеранів у соціум. 

Зокрема, експертка висловилася щодо очікування українців на прихід військових до влади та компенсацією втрачених можливостей для людей, які покинули своє звичне життя й вирушили на війну. 

— Зараз в суспільстві шириться таке сподівання, що коли Україна виграє війну, то до влади прийдуть військові й змінять державу на краще. Але чи не забагато ми вимагаємо від цих людей? 

— Це справді інертна позиція. Обов’язки треба делегувати, бо успіх держави  — це відповідальність кожного.

Військові дійсно отримали певні специфічні навички під час війни: швидкість прийняття рішень, гостре відчуття справедливості, шалена принциповість. Вони знають ціну всього, за що боролися. Та що як після війни їм захочеться просто відпочити?

У війську зараз багато прогресивних і креативних людей і, звісно, було б логічно в майбутньому залучати їх до активного громадського і політичного життя, до участі в прийнятті рішень у різних гілках влади. Але це тільки за їхнім бажанням. Не варто сидіти й чекати, поки вони завершать свою місію на фронті, а тоді повернуться додому й візьмуться облаштовувати державу. 

— Багато хто з цих прогресивних і креативних військових до 24 лютого 2022 року були цивільними. Вони вели бізнес, створювали власні проєкти, навчалися, а потім покинули це все й пішли захищати Україну. Як держава може компенсувати цим людям втрачені можливості?

— Тут все дуже індивідуально. Треба вивчати потреби кожної людини й реагувати відповідно. Якщо ми говоримо про те, що людина мала бізнес і за час служби втратила свою конкурентність на ринку, втратила своїх працівників, якусь технічну базу чи інші ресурси, то держава має подумати, як би допомогти відновити це. Це може бути пільгове кредитування або гранти, або додаткове навчання. Якщо йдеться про здоров’я, то держава має забезпечити лікування чи реабілітацію. Якщо це втрачений час, проведений з родиною, то ми вже говоримо про ретрити та спільні відпочинки з сім’єю. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Читайте також: "Ви не отримаєте ліцензію, якщо не будете інклюзивними" — Оксана Коляда про те, як зробити Україну комфортною для ветеранів і доступною для людей з інвалідністю (ФОТО)