У лікарні Франківська чоловіка врятували від ампутації ноги (ФОТО)

Автор: Андрій Макітра

10 Січ, 2024 16:45

Поділитись публікацією
У лікарні Франківська чоловіка врятували від ампутації ноги (ФОТО)

Судинний хірург центральної міської клінічної лікарні Івано-Франківська, професор Ростислав Сабадош нещодавно прооперував 63-річного чоловіка. Йому видалили 13-сантиметрову аневризму правої підколінної артерії. Така операція вважається надскладною.

Про це пише Галка з посиланням на сторінку КНП “Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради”.

У пацієнта Василя Дулі виявили аневризматичну хворобу (захворювання, коли у людини наявна не одна, а багато аневризм різних артерій). Рік тому в одній із провідних клінік України йому намагались здійснити аналогічну операцію, що й в ЦМКЛ. Тоді підколінна аневризма в діаметрі сягала понад 7 сантиметрів. Втім, операцію виконати не вдалося. Пацієнту повідомили, що неможливо було знайти шляхи відтоку від аневризми. Прогнози були невтішні, чоловіку сказали, що з цією аневризмою йому прийдеться жити все життя і що згодом можуть статись ускладнення, які призведуть до втрати ноги.

Впродовж року ситуація поступово погіршувалась. В ЦМКЛ після детального обстеження виявили, що аневризма правої підколінної артерії збільшилася до 13 см в діаметрі, займаючи 90 % ширини поперечного перерізу нижньої третини стегна.

«Аневризма майже повністю була виповнена тромботичними масами і внаслідок того, що тромби з неї мігрували у нижчерозміщені артерії, призвела до цілковитого перекриття підколінної артерії, та початкових ділянок усіх трьох основних гомілкових артерій», – розповів судинний хірург Ростислав Сабадош.

Лікар відзначає, що кровотік через аневризму все ж зберігався, але тільки в невелику артерію до литкових м’язів, що не дозволяло кінцівці відмерти, але й не могло зарадити затерпанню стопи та болю в спокої. Крім того, аневризма повністю перетиснула підколінну вену і призвела до її тромбозу. Внаслідок цього кінцівка різко набрякала.

«В мене на коліні була велика гуля. Росла вона поступово, невелику набряклість я помітив ще декілька років тому, були больові відчуття, але не надто виражені. А десь влітку аневризма стала швидко збільшуватись, в результаті чого я не міг нормально ходити», – пригадав пацієнт Василь Дуля.

Зараз чоловік почуває себе добре, може ходити і успішно виписаний додому.

«Рівень обстеження Ростислава Сабадоша мене вразив. Лікар глибоко вивчав проблему, вникав у неї. Я був у різних клініках, але тільки тут стикнувся з таким конструктивним підходом до лікування, коли лікар постійно присутній на всіх обстеженнях і шукає шляхи вирішення проблеми. Це великий професіоналізм, який впливає на результат його роботи», – розповів пацієнт.

Зараз Василь Дуля готується до останньої, необхідної йому операції: видалення аневризми підколінної артерії на протилежній (лівій) нозі. Ця аневризма на даний час має 7 см в діаметрі. Операцію судинний хірург Ростислав Сабадош планує провести в найближчий час, щоб не допустити таких загрозливих ускладнень, як на правій нозі.

Довідково:

  • Фото 1. Вигляд кінцівки до операції. Видно різке збільшення в діаметрі н/3 правого стегна в ділянці аневризми та рубці після попередніх операцій.
  • Фото 2. УЗД: аневризма правої підколінної артерії, виповнена тромботичними масами.
  • Фото 3. КТ-ангіографія. Аневризма правої підколінної артерії займає 90 % поперечного перерізу нижньої третини стегна.
  • Фото 4. Аневризма, яка ледве поміщається в кисть, під час операції. (фото за посиланням у фейсбук. *ОБЕРЕЖНО чутливі кадри).

Читайте також: На Прикарпатті вперше провели надскладну операцію на аорті (ФОТО)