Відійшов у вічність декан та директор педагогічного факультету ПНУ Олексій Рега

Автор: Андрій Макітра

13 Січ, 2024 09:39

Поділитись публікацією
Відійшов у вічність декан та директор педагогічного факультету ПНУ Олексій Рега

11 січня на 73-му році життя відійшов у вічність кандидат педагогічних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, декан та директор педагогічного факультету Олексій Степанович Рега.

Про це повідомили у пресслужбі ПНУ ім. В. Стефаника, інформує Галка.

Олексій Степанович Рега народився 21 лютого 1951 р. у селі Тенетниках, Галицького району.

З 1977 року працював в обласному комітеті профспілки працівників освіти і наукових установ на посаді начальника піонерського табору «Зірка» у с. Микуличин (тепер спортивний оздоровчий комплекс «Смерічка» ПНУ ім. В. Стефаника).

У 1983–1984 роках – асистент кафедри педагогіки Івано-Франківського державного педагогічного інституту.

Протягом 1984–1985 років – аспірант Одеського педагогічного інституту імені К. Ушинського. Захистив кандидатську дисертацію з педагогічних наук у Київському педагогічному інституті імені Максима Горького (1987 р.).

Упродовж 1986–1989 рр. був головою студентської профспілкової організації педагогічного інституту. 

1995 р. разом із професором, членом-кореспондентом АПН України Б. Ступариком, академіком АПН України М. Стельмаховичем був одним із засновників кафедри історії педагогіки.

Упродовж 1994–2002 рр. – учений секретар спеціалізованої вченої ради для захисту кандидатських дисертацій з теорії та історії педагогіки в ПНУ ім. В. Стефаника.

З 1997 року – декан педагогічного факультету, а з 2004 р. до 2019 р. – директор педагогічного інституту (згодом факультету) ПНУ ім. В. Стефаника. Наукові інтереси Олексія Реги пов’язані з проблемами національного виховання дітей та юнацтва, розвитком гуманістичної педагогіки.

Нагороджений відзнакою “Відмінник освіти України”.