Ім’я авіатора прикарпатської бригади Владислава Савєльєва викарбували на меморіальній дошці в США (ВІДЕО)

Автор: Іра Блаженко

03 Чер, 2024 19:11

Поділитись публікацією
Ім’я авіатора прикарпатської бригади Владислава Савєльєва викарбували на меморіальній дошці в США (ВІДЕО)

У Кропивницькому на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища вшанували пам’ять військового льотчика Владислава Савєльєва, який служив у 114 бригаді тактичних авіації. Рік тому, 2 червня, військовий загинув у бою біля міста Покровськ Донецької області.

Про це Суспільному розповіла дружина військового Любов Савєльєва.

За її словами, це був його восьмий бойовий виліт після повернення з навчання на військовій базі у міста Коламбус Сполучені Штати Америки.

“Він працював з бомбами, потрапив в один із пунктів ворога на Донецькому напрямку і знищив його. Коли повертався з завдання його літак наздогнала російська зенітна ракета”

"Він не уявляв життя без літака". У Кропивницькому вшанував пам'ять загиблого льотчика Владислава Савельєва

Розповіла, перебуваючи в Америці на навчанні Владислав мріяв скоріш повернутися на Україну.

“Він рахував кількість тренувальних польотів, які залишилися пролітати, і кожен день, приходив додому і викреслював дні, рахував, коли повернеться додому, щоб працювати разом зі своїми побратимами. Його спокій з сім’єю в Америці ніяк не влаштовував, йому потрібно було працювати”.

"Він не уявляв життя без літака". У Кропивницькому вшанував пам'ять загиблого льотчика Владислава Савельєва

22 травня 2024 року ім’я Владислава Савєльєва внесли на меморіальну дошку на військовій базі в американському місті Коламбус, де кропивницький льотчик навчався у 2022-23 роках.

“На цій дошці всі американці, які захищали свою країну або боролися за права інших людей. Влад став першим українцем там. Це другий випадок з іноземцем, коли його ім’я туди додали, викарбували на цій стіні”.

У Владислава Савєльєва залишилася трирічна донька Кіра.

“Коли не стало Влада, доньці виповнилося два роки. Коли вона дивиться у небо і бачить літаки говорить: Bye-bye, daddy”(До побачення тату — ред.). І я впевнена, що він її чує, і посміхається у цей момент”,— розповіла дружина військового.

Як писала “Галка”, пілоти Франківщини на летовищі авіаційної частини під проліт літака та спалення піаніно прощаються із загиблими побратимами. Перше спалили у серпні 2023 року на вшанування пам’яті військового льотчика Владислава Савєльєва