Коли призначають та як проводять УЗД органів малого тазу?

19 Чер, 2024 12:44

Поділитись публікацією
Коли призначають та як проводять УЗД органів малого тазу?

Жіноче здоров’я потребує турботи. Вкрай важливо профілактично відвідувати гінеколога 1 раз на рік, а також проходити всі діагностичні процедури, призначені вашим лікарем. Одним з найбільш інформативних методів діагностики є ультразвукова діагностика малого тазу. Про те, коли призначають УЗД органів малого тазу у Львові, та як проводиться таке обстеження, поговоримо в нашій статті.

Коли необхідно пройти УЗД малого тазу?

Ультразвукова діагностика малого тазу допомагає виявити:

  • Хвороби органів сечостатевої та репродуктивної системи. Навіть ті, які не мають яскраво виражених симптомів.
  • Анатомічні особливості придатків, матки. Виявити патології матки та придатків.
  • Оцінити розвиток плода під час вагітності.

УЗД діагностику органів малого тазу призначають у випадку таких симптомів, як:

  • болі внизу живота;
  • порушення менструального циклу;
  • виділення;
  • підозра на наявність новоутворень.

Окрім цього, така діагностика призначається вагітним жінкам, при постановці на облік, а також для контролю за проведеним раніше лікуванням. Саме ультразвукове дослідження допомагає виявити патології під час вагітності, проаналізувати розвиток плода, виявити або заперечити наявність тих чи інших порушень. Обстеження може проводитися повторно для оцінки динаміки змін, відстеження ефективності лікування тощо.

Особливості проведення УЗД малого тазу

Процедуру ультразвукової діагностики органів малого тазу проводять, зазвичай, на 5-7 день менструального циклу. Також за призначенням лікаря діагностика може проводитися в інші дні. УЗД може проводитися двома способами:

  • Трансвагінально — з введенням датчика.
  • Трансабдомінально — без введення датчика.

У клініці Medialt зауважують: метод ультразвукової діагностики обирає лікар залежно від наявних показів та симптоматики.

Правила підготовки до дослідження — дуже прості. На трансабдомінальне УЗД малого тазу слід приходити з повним сечовим міхуром: за годину до процедури необхідно випити 1 літр води. Трансвагінальне УЗД проводиться на порожній сечовий міхур.Одразу після завершення обстеження ви отримуєте результати, які може проаналізувати ваш лікар для встановлення діагнозу.

Процедура УЗД органів малого тазу є абсолютно безболісною та безпечною. Вона не має суттєвих протипоказів та може призначатися жінкам різного віку та з різним станом здоров’я. Головне завдання — звертатися до кваліфікованого лікар-діагноста, якому ви можете довіряти. Будьте здорові!

Реклама