Що категорично не можна вагітним: що потрібно знати?

26 Чер, 2024 15:17

Поділитись публікацією
Що категорично не можна вагітним: що потрібно знати?

Період вагітності – особливий та хвилюючий етап у житті жінки, що вимагає пильної уваги до свого здоров’я та здоров’я майбутньої дитини. Для забезпечення благополучного протікання вагітності та своєчасного виявлення можливих проблем передбачена система діагностичних заходів.

У Приватному медичному центрі в Івано-Франківську “Клініка Мед-Атлант” можна пройти обстеження, є й інші процедури, зокрема лазерне видалення вен (малоінвазивна методика). Що не можна вагітним докладніше розповість акушер-гінеколог на консультації.

Чого не можна вагітним на ранніх термінах?

У перші тижні вагітності особливо важливо дбати про себе й уникати таких факторів:

  • Продукти

Сире або недоварене м’ясо, птиця, риба. Це може призвести до зараження бактеріями (лістерія, сальмонела, токсоплазма), які можуть бути небезпечними для плода.

М’які сири (брі, фета, камамбер). Вони можуть містити лістерію.

Непастеризоване молоко та соки. У них також можуть бути шкідливі бактерії.

Сирі яйця. Можуть містити сальмонелу.

Риба з високим вмістом ртуті (акула, риба-меч, королівська макрель, марлін). Ртуть може завдати шкоди нервовій системі плода. Багатьох жінок цікавить, чи можна суші вагітним, і про це розповість лікар.

Надмірне вживання кофеїну. Хоча невелика кількість кофеїну, як правило, безпечна, рекомендується обмежити його споживання до 200 мг на день.

Алкоголь. Вживання алкоголю може призвести до вроджених дефектів та інших проблем зі здоров’ям у дитини.

  • Ліки

Приймання будь-яких ліків, що відпускаються без рецепта або за рецептом, має бути схвалене лікарем. Деякі з них можуть бути небезпечними для плода, що розвивається. Деякі трав’яні добавки та рослинні засоби також можуть бути небезпечними під час вагітності.

  • Інші чинники

Куріння. Може призвести до передчасних пологів, низької ваги при народженні та інших проблем.

Наркотики та зловживання психоактивними речовинами. Вони дуже небезпечні не тільки для плода, що розвивається, а й здоров’я загалом.

Надмірний вплив рентгенівських променів. Слід уникати під час вагітності, за винятком випадків крайньої необхідності.

Інфекції (краснуха, вітряна віспа та ін.) та сильний стрес. Можуть бути дуже небезпечні для плода, що розвивається, і негативно впливають на перебіг вагітності.

Це тільки загальний список, обов’язкова консультація з фахівцем.

Діагностика та обстеження 

Поширений метод діагностики – УЗД для вагітних, воно призначається лікарем-гінекологом за індивідуальними показаннями.

Перший триместр (до 12 тижнів) – первинний огляд у акушера-гінеколога: збір анамнезу, огляд на гінекологічному кріслі, вимір ваги й артеріального тиску, визначення групи крові та резус-фактора. Аналізи крові (загальний, біохімічний, на інфекції) та УЗД для підтвердження вагітності, оцінювання стану плодового яйця та визначення його локалізації.

Другий триместр (13-26 тижнів) – другий акушерський скринінг: УЗД плода з оцінкою його розвитку, маркерів вад розвитку, загальний та біохімічний аналіз крові, сечі. Огляд в акушера-гінеколога: вимірювання ваги, артеріального тиску, оцінка висоти стояння дна матки, прослуховування серцебиття плода.

Третій триместр (27-42 тижні) – третій акушерський скринінг: УЗД плода, доплерометрія (за необхідності). Регулярні огляди в акушера-гінеколога: не рідше 1 разу на 7-10 днів, аналізи крові та підготовка до пологів.

Усі планові огляди та обстеження мають проходити відповідно до рекомендацій акушера-гінеколога.

Реклама