У Франківську відкрився Центр розробок та продуктового дизайну ПОЛЕ

Автор: Жанна Головенко

15 Лип, 2024 21:23

Поділитись публікацією
У Франківську відкрився Центр розробок та продуктового дизайну ПОЛЕ

12 липня в Івано-Франківську відкрився Центр розробок та продуктового дизайну ПОЛЕ. Це один із найбільш комплексних просторів в Україні, що дає змогу співпрацювати спеціалістам із багатьох галузей одночасно.

Про це “Галці” повідомили у пресслужбі проєкту Нова економіка Івано-Франківська. 

Центр створили команда урбаністичної лабораторії МЕТАЛАБ в межах проєкту «Нова
економіка Івано-Франківська» (НЕФ) за фінансування Європейського Союзу.

Історія Центру продуктового дизайну та розробок ПОЛЕ почалася ще в 2019 році, коли команда урбаністичної лабораторії МЕТАЛАБ – один із партнерів проєкту НЕФ – створили пілотний проєкт простору. У Івано-Франківську вже тоді було багато талановитих майстрів, вони орендували майстерні на території заводу Промприлад. МЕТАЛАБ вирішив об’єднати їх у спільноту, яку можна комплексно підтримувати: шукати фінансування, надавати в користування інструмент і обладнання тощо. Тут почали створювати продукти з дерева, металу, інноваційні і функціональні речі в сфері 3D-друку.

У 2022 році розпочався проєкт «Нова економіка Івано-Франківська». В межах цього проєкту, який фінансується Європейським Союзом, передбачено масштабування мейкерспейсу на площі більше 1000 квадратних метрів, що втричі більше першого простору, і створення фізичного простору для реалізації і підтримки інноваційних проєктів.

Оновлений простір отримав назву Центр розробок та продуктового дизайну ПОЛЕ та концептуально став місцем, де можна створити продукт від ідеї до малосерійного виробництва, отримати всебічну підтримку. Це екосистема, де фахівці з різних галузей можуть експериментувати, прототипувати і створювати інноваційні продукти.

 

Простір розташований в одному з відновлених корпусів Промприладу, що виходить фасадом на вулицю Мельника.

Локація оснащена професійним обладнанням, тут працюють різні майстерні: дерево- та металообробна, керамічна, текстильна, майстерня 3D-друку. В ПОЛІ також працюватиме наукова лабораторія, яка допоможе демократизувати доступ до потенційних наукових розробок, команди чи окремі спеціалісти можуть тут розробляти, тестувати нові ідеї та технології. Також тут працює лабораторія матеріалів із бібліотекою зразків (наприклад, зразки «римського бетону» чи прототипи «шкіри» з міцелію).

В Центрі розробок та продуктовго дизайну вже працюють резиденти: спеціалісти дерево- та металообробки, 3D-друку, кераміки, робототехніки. Тут розташована експериментальна майстерня Ґушки – виробника натуральних виробів з вовни, майстерня робототехніки FSPACE, брендингове агенство Brendari, керамічна майстерня NADIIA.

Під час відкриття із вітальним словом виступила Ірина Губарець, координаторка сектору конкуренції і розвитку приватного сектора, Представництво ЄС в Україні.

«Підтримка українського бізнесу, першочергово – інноваційного і креативного, – один із пріоритетів Європейського Союзу. Ця ініціатива – приклад того, як ЄС підтримує Україну на шляху до великої європейської сім’ї і водночас впроваджує механізми, які сприяють місцевій економічній трансформації», – наголосила Ірина Губарець.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначив:

“Я дякую всім, хто працював та працює над цим проєктом. Це дуже важливо для нашого міста. Дякую організації МЕТАЛАБ, завдяки якій цей проєкт реалізувався в Івано-Франківську. Багато зусиль та праці потрібно було докласти, щоб виграти це фінансування, а ще більше, щоб його реалізувати.”

Анна Пашинська, співзасновниця ГО «Металаб» і Центру та одна із авторок ідеї, наголосила:

«Наша команда мріяла про цей день майже 10 років. Ми придумали цю ідею для Івано-Франківська, і не просто мріяли, а щодня багато працювали, щоб це стало реальністю. Центр є кульмінацією нашого досвіду у формуванні і розвитку спільнот, виробничих просторів, об’єднанні креаторів, розробників, дослідників. Зараз ми мріємо, щоб тут створювались круті українські продукти. Мріємо створювати продуктовий дизайн для українських та міжнародних компаній. І щодня будемо працювати над тим, щоб і ці мрії реалізувалися вже найближчим часом».

Подію відвідали партнери проєкту «Нова економіка Івано-Франківська» та урбаністичної лабораторії МЕТАЛАБ, спеціалісти, дизайнери, учасники програм НЕФ, мешканці міста. Під час відкриття для гостей організували екскурсію простором, працювала виставка українського продуктового дизайну, відбувся благодійний ярмарок.

Довідкова інформація:
Нова економіка Івано-Франківська – це проєкт, що фінансується ЄС, та має на меті розвивати екосистему інновацій в Івано-Франківську. Імплементація проєкту відбувається протягом 2022-2025 р.р. У фокусі проєкту три основні теми: предметний дизайн, стале будівництво та прикладна наука. Для реалізації цілей проєкту заплановані як інфраструктурні, так і програмні заходи. Створення Центру продуктового дизайну ПОЛЕ є найбільшою інфраструктурною частиною проєкту НЕФ та передбачає створення фізичного простору для розвитку інноваційних проєктів у місті.

Читайте також: “Крамничка доброти”: як в Івано-Франківську працює магазин безплатного одягу (ФОТО)