Прикарпатські науковці досліджують скельно-печерний монастир поблизу Галича (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

22 Лип, 2024 13:45

Поділитись публікацією
Прикарпатські науковці досліджують скельно-печерний монастир поблизу Галича (ФОТО)

У селі Межигірці, поблизу Галича, є урочище Монастир. Прикарпатські науковці у 2009, 2018, 2021 й 2024 роках провели польові обстеження старожитностей скельно-печерного монастиря.

Про це пише Галка з посиланням на ПНУ.

Головним об’єктом вивчення був Божий Тік, розташований на південному схилі – уступі високої гори Скала. Божий Тік має вигляд дещо довгастого майдану між північною і південною скельними стінками. Південна частина стіни впиралась у прохід між скелями, де досі збереглися сліди врубів, площинних підтісувань для наскельної споруди княжого періоду, яка мала 2–3 поверхи.

У дохристиянський період прохід між скелями використовувався для виходу до вівтарної частини святилища, яке розташовувалося на висоті 10 м від рівня Божого Току на скалі що має вигляд лева.

Стародавній скельний жертовник має еліпсоподібну форму та рівну, як стіл, поверхню. У нижній, підземній частині скельного останця ще у 2009 р. виявили печерний комплекс, вирубаний у скелі, з двома входами, який у народі має назву Дідова Хата.

Біля пам’ятки знайшли кілька пізньопалеолітичних стоянок. Зверху на горі Скала виявили два курганні могильники. Також учасники експедиції виявили на захід від монастиря на Скалі курган значних розмірів.

Є виявлений у відділі рукописів Національного музею імені Шептицького латиномовний документ про візитацію греко-католицьких церков, який засвідчив, що монастир біля села Межигірці в 1758 році ще діяв.