Агента фсб, який вербував прикарпатців, заочно засудили до 10 років тюрми

Автор: Соня Грейда

30 Лип, 2024 11:40

Поділитись публікацією
Агента фсб, який вербував прикарпатців, заочно засудили до 10 років тюрми

За матеріалами СБУ до 10 років тюрми заочно засудили співробітника фсб, який вербував прикарпатців та збирав дані про військові об’єкти Франківщини.

Про це пише Галка з посиланням на управління СБ України у Франківській області.

Співробітник фсб працював над створенням агентурної мережі для отримання інформації про Сили оборони України. Контррозвідка викрила шпигуна у 2023 році на спробі завербувати прикарпатця для збору інформації про військові об’єкти.

Співробітника фсб цікавило місце розташування та бойовий потенціал військових частин ЗСУ біля дому прикарпатця, а також його можливості збирати дані про підрозділи ЗСУ та Нацгвардії.

Вербувальником виявився Андрій Новіков, 1993 року народження, співробітник фсб. Для створення агентурної мережі він безпідставно зупиняв українців, які поверталися в Україну через прикордонні пункти рф з інших держав.

Під час конфіденційної бесіди з українцями співробітник фсб за допомогою тиску та погроз намагався схилити їх до співпраці. Після повернення громадян в Україну, вербувальник виходив на них через месенджер та давав завдання зі збору інформації.

Мешканець Франківщини не став збирати дані для росії, а повідомив всю відому йому інформацію СБУ.

Суд визнав співробітника фсб винним у замаху на шпигунство. Його засудили до 10 років позбавлення волі.