Прибульці, як відкритість до нового: у Франківську відкрили виставку полеглого воїна Остапа Бринського (ФОТО)

Автор: Іра Блаженко

30 Лип, 2024 21:32

Поділитись публікацією
Прибульці, як відкритість до нового: у Франківську відкрили виставку полеглого воїна Остапа Бринського (ФОТО)

30 липня в Івано-Франківську відкрили виставку картин “Алієзація свідомості” Остапа Бринського, у день його народження. Йому виповнилось би 37, однак життя Захисника забрали російські окупанти. 

Про це пише “Галка” з місця події.

За життя у Остапа Бринського не було персональних виставок. У день його народження й за два тижні до перших роковин загибелі його близькі влаштували виставку робіт Остапа у мистецькому просторі “Вагабундо”. “Алієнізація свідомості” – це 23 картини у стилі піксель-арт. Здебільшого на тему прибульців. Тарас Бринський пояснює, що позаземність завжди цікавила брата.

“Через форму прибульців Остап хотів донести, що свідомість має бути відкрита до чогось нового, не боятися відкриттів і звершень, вчитися. Піксель – це відображення зображень у комп’ютері. Остап сам вирізав кожен квадратик. Коли тема прибульців стала популярною у західній культурі – розвивалися комп’ютери. Десь так воно пов’язано”, – каже Тарас Бринський. 

Для батька Остапа, художника Богдана Бринського, ці роботи є відкриттям, бо раніше він не знав про творчість сина.

“Я навіть не знав, що він ці речі робить. Кілька разів бачив, що він щось робить. Думав, якась забавка. Аж потім на одній виставці, очима кліпаю і читаю текст. Бо щоби зробити таку “Корову” (йдеться про одну з картин – ред.) треба було вивчитися добре, а аби написати такий добрий текст до неї, треба було вивчитися на філософа у Києво-Могилянській академії. В цьому житті мені таке недосяжне”, – ділиться батько.

На виставці гурт “Пенсія” заграв улюблених пісень Остапа: від українських до Bon Jovi. Музикант Ярема Стецик поділився, що Остап був добрим товаришем, якого він цінує за людяність.

“Я ціную Остапа, як людину. Звичайно, що можна говорити про мистецтво, стилістику, але цей меседж, що він передав, він є більш людський. Загалом, він був про людськість”, – каже Ярема Стецик. 

Дружина Остапа Младена Качурець грала разом із “Пенсією” на барабанах. Ділиться, що колись вона з чоловіком мріяли створити сімейний гурт.

“Я до кінця не впевнена, чи він просто народився в цей день, чи прибув з якоїсь іншої галактики. Крім того, що він створив ці картини, він дуже захоплювався музикою. Тема позаземних форм життя також присутня у його плейлисті, тому на його честь ми з “Пенсією” підготували кілька композицій, які Остап любив. Ми колись мріяли створити сімейний гурт. Я мала там грати на барабанах, Остап – співати та грати на гітарі, а наша дочка Соломія танцювати. Соломія зараз танцює в іншому місці, а Остап десь ловить рибу на горизонті подій якоїсь чорної діри й напевно трохи затримався в іншому часопросторі, а ми з “Пенсією” будемо грати, щоб він нас почув”, – ділиться Младена.

Подивитися картини Остапа Бринського можна до 20 серпня.

Нагадаємо, що громадський активіст, військовослужбовець Остап Бринський загинув 19 серпня 2023 року внаслідок мінометного обстрілу під Бахмутом.

 

Читайте також: “Янгол-Охоронець Франківська”: у місті з’явився новий стінопис (ФОТО)