Мапа вимкнень, вказівники для музею та допомога війську: у Франківську свої проєкти представили переможці грантового сезону від Urban Space 100 (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

31 Лип, 2024 13:38

Поділитись публікацією
Мапа вимкнень, вказівники для музею та допомога війську: у Франківську свої проєкти представили переможці грантового сезону від Urban Space 100 (ФОТО)

31 липня у громадському просторі Urban Space 100 представили шість переможних проєктів у літньому грантовому сезоні. Серед них – допомога війську, облаштування доступності музею та мапа відключень світла.

Про це пише Галка з місця події.

 Загалом цього грантового сезону до Urban Space 100 подалося 12 проєктів, на загальну суму приблизно 600 тисяч гривень. Простір обрав 6 ініціатив, які підтримав на загальну суму 188 464 гривні. Дві ініціативи підтримали повністю за сумою запиту, ще чотири – частково.

Якщо попередні грантові сезони були пов’язані винятково з роботою з наслідками війни, то цього ж сезону простір повернувся до підтримки проєктів з різних тематик, проте фокус залишила на роботі з викликами війни.

Переможців визначали залежно від суми грантового фонду. Оскільки він формується з 80% чистого прибутку ресторану, кожного разу ця сума різна. Якщо, наприклад, на весні ініціатори не змогли запустити грантовий сезон, то в літній період вже могли підтримати проєкти. 

Оксана Моспанюк, волонтерка гуманітарного штабу Української молодіжної групи, представила проєкт, який допомагає воїнам на передовій. В межах проєкту волонтери шиють та передають війську маскувальні сітки та ноші.

Проєкт доволі молодий, почав свою діяльність тільки у квітні. Спочатку працювали за донорські кошти від друзів, також робили і свої збори. Спершу волонтери шили лише ноші, з часом зрозуміли, що приміщення дозволяє поставити прес і робити маскувальні сітки-витинанки.

“Тому з друзями ми оголосили збір на прес, зібрали ці кошти і облаштували майстерню. Там тепер шиємо ноші та маскувальні сітки і віддаємо їх безплатно нашим військовим та бойовим медикам. До слова, виготовляємо ми м‘які ноші, ідеєю яких з нами поділилася їх винахідниця. Від неї отримали дозвіл реалізовувати такі ноші, і тепер вони щодня рятують життя наших бійців”, – ділиться Оксана.

Від квітня в межах проєкту вже відшили та передали на військо понад 55 нош та понад 270 тисяч квадратних метрів маскувальних сіток. Допомогу волонтери передають різним підрозділам – за запитами. Співпрацюють з 102 бригадою, де служить син жінки, з 47 бригадою, передавали сітки також на Харківщину, Херсонщину, Одещину.

20 689 гривень, які волонтери отримали завдяки гранту, витратять на тканину для ношей та заміну освітлення у майстерні.

Віталій Шуманський – один із переможців грантового сезону. Хлопець створив онлайн-мапу відключень світла.

Ідея створення такої мати виникла у хлопця раптово: для роботи йому потрібне було світло, ходити по місту й шукати його часу не було. Тоді він подумав, що було б зручно зайти на мапу та поглянути в яких будинках є світло.

“Я бігав з ноутбуком по місту, шукав, де можна сісти попрацювати. Так само було і в моїх друзів. Я подумав, що треба собі записати які групи відключень в закладах, де я працюю. Тоді ж почав шукати, чи можна якось на мапі відобразити, розмалювати, перенести оті графіки відключень”, – ділиться Віталій.

На створення мапи Віталій витратив приблизно два дні: спочатку шукав всю потрібну інформацію, потім – “будував” сайт. Всі знайдені франківські адреси хлопець наніс на карту та додав групу відключень. Кожного разу, коли завантажується карта, стягуються поточні графіки і накладаються кольори.

На свій проєкт Віталію вдалося залучити 8 700 гривень. Дві тисячі з них вартує хостинг, аби розмістити цей сайт в інтернеті, приблизно на рік. Решта грошей – на роботу з даними. Віталій ділиться, що велику частину будівель в місті Прикарпаттяобленерго та OpenStreetMap, на базі якого працює сайт, не розпізнає. Тож чоловік планує залучити волонтерів, аби ці дані “підчистити”.

Галина Беднарчик, директорка івано-франківського краєзнавчого музею, представила переможний проєкт музею, який спрямований на облаштування доступності музею для людей з вадами зору.

На реалізацію проєкту вдалося залучити 33 075 гривень. Їх витратять на маркування у приміщенні музею для слабозрячих або незрячих.

“Ми зробимо вказівники, які будуть обладнані мовою брайля, аби люди з поганим зором могли намацати план руху по музею, назви відділів відділи, де знаходяться зараз й інше. Також ми хочемо маркувати весь прохід та вітрини спеціальними стрічками відбиваючими. Наш музей наразі зовсім не пристосований для людей з поганим зором”, – розповідає Галина.

Також музей створить спеціальні тактильні копії кількох експонатів для слабозрячих чи сліпих людей. Галина каже, що їх мета – аби незрячі змогли “відчути” мистецтво.

Леся Качурова представила проєкт “Благодійний ярмарок для ЗСУ”. В його межах волонтери створили серію благодійних ярмарків, мета яких – зібрати кошти на дрони для військових:

“Ми збираємо постійно на дрони гроші, але ми все-таки хочемо відновити історичну спадщину проведення ярмарків. На ярмарку в нас тільки крафтові виробники, розважальні заходи, концерт: все, як було колись”, – ділиться жінка.

Свою діяльність проєкт почав у 2023 році. Від того часу провели вже п’ять ярмарків: два з них були в закритому приміщенні. Urban Space 100 частково задовільнив грантову заявку та виділив 24 000 гривень. Ці кошти використають на проведення двох ярмарок, а саме на оплату звукової апаратури.

Наступний ярмарок від ініціативи пройде 25 серпня поблизу площі Міцкевича, у середмісті Франківська.

“В нас є понад 20 майстрів хендмейду, у нас є концертна програма де виступатимуть місцеві виконавці, у нас буде багато цікавих майстер-класів для діток і для дорослих, у нас також будуть працювати аніматори, живі скульптури і ще багато-багато всякого такого “ярмаркового””, – ділиться Леся.

Придбані за зібрані кошти дрони, передають на потребу ЗСУ. Найбільше, каже жінка, на Президентський полк і 10 гірсько-штурмову бригаду. Від початку повномасштабного вторгнення волонтери передали вже понад 500 різних типів дронів та понад 5 000 аптечок.

За майже 10 років діяльності простір підтримав 169 проєктів, на загальну суму 7 мільйонів 332 тисячі гривень. 

Читайте також: “Було страшно і моторошно”: у центрі Франківська відкрили виставку митця з Херсонщини, який пережив окупацію (ФОТО)