Три “не так” в ідеї реабілітаційного центру біля озера у Франківську назвала урбаністка

Автор: Турій Роман

03 Сер, 2024 12:12

Поділитись публікацією
Три “не так” в ідеї реабілітаційного центру біля озера у Франківську назвала урбаністка

З ідеєю забудувати зелену зону біля озера в Івано-Франківську є, як мінімум, три проблеми. До того ж цю ідею мерія просуває, прикриваючись військовими, вважає урбаністка Катерина Лозовенко.

Вона опублікували допис на цю тему у своїй сторінці у Facebook, пише Галка.

Реабілітаційний центр, за її словами, безумовно необхідність, однак зелені зони міста, яких вже не фактично не лишилося – теж необхідність.

Що не так з ідеєю реабілітаційного центру біля озера у Франківську?

  •  Територія, геологія, рельєф. Дана ділянка в низині, однак на візуальному ескізі одна площина, ніби там немає перепаду. Хоча він складає близько 5-7 метрів.
    Для вирівнювання потрібні тисячі кубометрів землі та бетону на слабких обводнених грунтах, а це сотні мільйонів гривень, спущені лише на підготовку території.
  • Вирубка зелені та суцільне брукування. Основна маса зелені саме біля дамби, і вона потрапляє під вирубку. Там саме планується “посадити” основний об’єм, будівлю. Наразі дерева, окрім очевидного – тримають і цілісність дамби.
  • Безпека. Наразі дамба озера – гідротехнічна споруда, яка тримає велику кількість води, мільйон кубометрів, +/-, а при будівництві почнуть втручатися в її цілісність. Ймовірно, вона потребуватиме додаткового укріплення, або ризикує зруйнуватися під тиском води під час розкопок під фундамент.

“Підсумок: ми будуємо діснейленд замість раціонального пошуку можливостей. Цей “прожект” – це ще один довгобуд, його вартість тягне на сотні мільйонів гривень (привіт, міст на Пасічну). Враховуючи низку інженерних робіт, укріплення ґрунтів, будівництво пішохідної естакади, відкритий басейн та інші “атракціони” – це в дусі совєтських “строєк вєка””, – вважає Лозовенко.

Що треба зробити Франківську? Думка від Лозовенко

– Шукати інше готове приміщення, яке можна переобладнати/реконструювати під такий центр,
– Партнеритися з ОКЛ або на базі ЦМКЛ облаштувати такий центр.

Такі центри, каже урбаністка, не новинка – у Львові їх є два, і для їх будівництва не використовували рекреаційну зону, вони облаштовані на базі існуючих будівель міських лікарень.

Раніше Галка писала, що Івано-Франківська міськрада зробила черговий крок до остаточної забудови озера.

Депутати проголосували за оголошення інвестиційного конкурсу на будівництво реабілітаційного центру в межах вул. Гурика та центрального міського озера. Перед цим предаствники громади та частина депутатів просили не полишати міста останньої зеленої зони біля озера.

Йдеться про забудову 1,1366 га землі, яка межує з вулицею Гурика та міським озером (кадастровий номер земельної ділянки: 2610100000:24:001:0157). Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради має затвердити умови інвестиційного конкурсу, затвердити склад конкурсної комісії та результати конкурсу.

Читайте також: У Франківську захисники зеленої зони та прихильники забудови біля озера шукали компроміс: як це було (ФОТО)