Ницо прикриватись ветеранами: воїни та активісти про їдею влади забудувати зелену зону біля озера

Автор: Турій Роман

04 Сер, 2024 15:30

Поділитись публікацією
Ницо прикриватись ветеранами: воїни та активісти про їдею влади забудувати зелену зону біля озера

В мережі тривають дискусії щодо резонансного рішення міської ради оголосити інвестиційний конкурс на будівництво реабілітаційного центру в межах вулиць Гурика та центрального міського озера.

Йдеться про частину незабудованої території, площею 1,1366 га напроти ресторану “Баварія”. На цій земельній ділянці, як заявив директор ЦМКЛ Тарас Масляк, медикам під реабілітаційний центр потрібно близько 500 метрів квадратних.

Перед голосуванням депутатів представники громади та частина депутатів просили не полишати міста останньої зеленої зони біля озера. Однак більшість їх не почула. На сесії також виступили кілька ветеранів війни, котрі вказували, що реабілітаційний центр доречний.

Після розголосу, свою думку висловили діючі військові ЗСУ, ветерани, волонтери та громадські активісти, які не були присутні на сесії міської ради, і чию думку не питали. Галка зібрала частину слів і подає до ознайомлення:

Андрій Котлярчук: Я, як ветеран війни, франківець – я проти забудови зеленої зони біля міського озера. Ницо прикриватись ветеранами, ницо ветеранам йти на зговір з забудовниками. Не всі бачу розуміють, за що воюють. Я точно проти того щоб і далі прикриваючись патріотизмом, ветеранами – пилили місто і протягували мутні схеми. Цим лицемірам в яких на думці тільки гроші – пора у відставку. Є багато молодих патріотичних людей, які хочуть тут жити і розвивати місто.

Андрій Прокопчук: Руслан Марцінків, рано чи пізно повернемося ми, ветерани. І що, лише реабілітація потрібна буде? А погуляти у зеленій зоні хіба не буде потреби? Кисень не потрібен ані ветеранам, ані іншим жителям Івано-Франківська? Чи сідати за кермо та їхати подихати десь у Богородчани? Для чого ліпити цей центр біля озера? Більшість військових зараз не вдома, і їхні бажання ніхто не питав.
Можливо, реабілітацію краще проходити далі від міста, приєднали ж купу навколишніх сіл до громади, давайте біля якогось із них побудуємо ребілітаційний заклад – і ветерани дихатимуть свіжим повітрям, і місцевим жителям додасте робочі місця.
Чи суть інвестиційного проекту – відділення реабілітації на 1-му поверсі, а над ним влупити ще 10 поверхів “елітних квартир біля озера”?

Віталій Пасенюк: А якщо я вам приведу вдвічі більше військових, які проти? А вдесятеро? Але ж нас не питають, бо ми досі далеко від рідного міста і тільки можемо дивитись, як ви під виглядом благої справи дерибаните наш спільний простір. Лишіть озеро в спокої!

Роман Гасько: Ми ще дуже далекі від перемоги, та й про вибори відверто думати зарано. Але «піксель» уже почали нагло юзати у найбанальніший і відверто безсовісний спосіб. Я не знаю нікого зі своїх хлопців хто б хотів вступати у всякі спілки ветеранів і обʼєднання. Не тому що нам байдуже, а тому що немає сенсу вписувати своє імʼя в чиюсь кишенькову забавку.

Паскудство нинішньої ситуації у Івано-Франківську не в тому, що скоро забудують черговий зелений клаптик землі. Зрештою, не вперше, та й не востаннє. Та й чого очікувати від міськради, яка складається з клерків на обслуговуванні будівельних компаній??

Загалом, ми маємо те на що заслуговуємо. Бо обирали міську владу не для розвитку інфраструктури, а за портрети Бандери і хто більше бився в груди що є патрійотом. Ну от вони і досі бʼються в груди і ходять з портретами. А те, що кожен клапоть травички в місті забудували і заклали бруківкою – так ви ж не вимагали цього не робити від своїх обранців. Ніхто не обирав людей оцінюючи порядність, то нема чого зараз стогнати, що вони такими не виявились.

Буде дуже цікаво подивитись скільки там виросте якогось ЖК чи ТРЦ, і в який курятник вони вмістять той нещасний реабілітаційний центр, якщо взагалі не забудуть про нього по ходу пʼєси.

Мирон Дмитрик: Просто залишу на згадку. На згадку про важливість проведення експертиз і комунікації з громадою перед прийняттям рішень…

забудова озера

Волонтер Андрій Коваль: Дуже сумно, що прикриваючись воїнами, ви знову знищуєте зелені зони міста, колись вже такі трюки ви робили прикриваючись учасниками АТО.
А не можна там прибрати , облагородити і зробити гарну зелену зону, реабілітаційний центр, який безумовно потрібен, зробити в іншому місці?? Невже це єдина ділянка, яку можна виділити під таку потребу?

Активістка Наталя Голомідова: Ділянку просили вберегти від будь-якої забудови. Притягування сюди потреб ветеранів – огидна маніпуляція. Зелена зона має залишитись зеленою. Наче все просто.

Волонтерка Мар’яся Лексі: Та ти так вже знищив і забудував Франківськ, вирізали дерева, які давали холодок в цю 30 градусну жару. Сам колись бігав з булавами, а тепер підтримуєш забудовників і центр, красивий історичний центр як у Європі, забудував висотками !!
Руслане, зупинись, бо будуть наступні покоління проклинати! Чого ж ти так ненавидиш Івано-Франківськ?! В часи війни !

Активістка Софія Дейчаківська: Яка аргументація необхідності зводити будівництво саме в зеленій зоні? Чи розглядалось рішення про будівництво в іншому місці і засадження на ньому парку, саду тощо? Які альтернативні варіанти були розглянуті?
Ви мер міста вийшли в комунікацію до громади по питанню, яке роками тиргерить громаду. І при цьому ні слова не пояснили рішення про вибір ділянки.

Активістка Олена Мельничук: Мій чоловік, військовий, проти забудови зеленої зони

Активіст, архітектор, волонтер Андрій Назаренко: Не було б взагалі ніяких проблем з реабілітаційним центром біля озера, якби до того не забудували ціле місто; ще і так, що натомість місто не отримало абсолютно ніякої інфраструктури. Нуль нових озер, нуль нових парків, нуль нових бульварів, нуль нових рекреаційних зон, нуль мостів, нуль всього. Кілька косметичних ремонтів. Деякі навіть вдалі. Але це така крапля, якщо покласти на терези, що взагалі не впливає на рівняння. Оті всі забудовані «пустирі», «непотрібні старі пам’ятки» і інші «промислові зони» цілком могли б стати новими рекреаційними зонами, а не множинами дев’ятиповерхових секцій і безкінечним затором. Військових пропонують реабілітовувати за містом не тому, щоб їх не бачити, а щоб вберегти їх від цього дурдому. Місце для реабцентру направду чудове. Біля озера, біля лікарні, близько до інфраструктури. Проблема лиш в тому, що озеро і територія навколо нього давно стала з громадського простору прибудинковою територією і там вже протиснутися ніде.

Раніше Галка писала, що наприкінці 2018 року в Івано-Франківську між орендарем землі “Гаразд Україна” й депутатами, та активісти ВО “Свобода розгорівся скандал через вказану ділянку. Фірма планувала побудувати поблизу міського озера розважально-відпочинковий комплекс. Натомість, у міській раді заявили, що дозвільних документів у будівельної компанії немає й громада не віддасть землю під забудову.

Тоді міська влада поспіхом встановила капличку, хрести й дитячий майданчик. Також певний час там тривав цілодобовий прийом громадян.

25 лютого 2020 року на засіданні міської ради повідомили, що стару угоду про оренду буде розірвано. Натомість укладуть нову: 2,8244 га землі терміном на 12 років відійде “гараздам”, а 1,1766 га опікуватиметься місто. На останній ділянці планували створити парк, який утримуватиме комунальне підприємство “Центр розвитку міста та рекреації”. Обіцянку мер не виконав.