Чи мають ВПО рівний доступ до пільг та підтримки на Прикарпатті: дослідження “Молодої Просвіти”

Автор: Соня Грейда

18 Сер, 2024 14:09

Поділитись публікацією
Чи мають ВПО рівний доступ до пільг та підтримки на Прикарпатті: дослідження “Молодої Просвіти”

Франківська організація “Молода Просвіта” провела дослідження, чи мають внутрішньо переміщені особи рівний доступ до пільг та підтримки, від Франківської міськради та ОДА через місцеві програми.

Про це Галку повідомили в “Молодій просвіті”.

За словами керівниці організації Євгенії Бардяк, збір інформації команда почала у 2022, ще до повномасштабної війни. Тоді вивчали, яка ситуація з підтримкою переселенців по всіх областях України, але довелося призупинити дослідження:

“Труднощі в інтеграції переміщених людей – питання ще з 2014 року. Хоч кількість ВПО тоді була не такою масовою, але вже виникали проблеми з житлом, роботою, соціальною підтримкою. Після двох років повномасштабної війни ми знову повернулися до цього питання, але вже більш зосередившись на тому, чи загалом відбулися якісні зміни, і яка ситуація насамперед зараз у нашій області”.

Дані організація збирала переважно через офіційні запити до місцевих рад та адміністрацій. У 2022 році отримати відповідь вдалося від половини з надісланих. Аналіз тоді показав, що лише одна, Донецька область, мала розроблену програму інтеграції ВПО.

Решту обласних адміністрацій та міських рад зазначали, що переміщені люди могли звертатися по підтримку тільки через програми соціального захисту населення. В одиничних випадках місцева влада інформувала про відсутність підтримки для ВПО.

У червні цього року команда повторно надіслала запити. Нові відповіді показали дещо кращу ситуацію. Зокрема, у більшості обласних адміністрацій діють та фінансуються окремі програми підтримки ВПО. Винятками стали Одеська та Франківська ОДА, де до сьогодні підтримку надають через програму соцзахисту.

У Франківській ОДА зазначили про ще три програми, де передбачені заходи для ВПО. Зокрема, вони стосуються релокованого бізнесу, підтримки індивідуального житлового будівництва у селі та поліпшення житлово-побутових умов, допомоги особам, які брали участь у бойових діях на території інших держав.

А от у Франківській громаді ВПО можуть отримати пільги на проїзд у громадському транспорті та звертатися за одноразовими виплатами. Трохи ширшу підтримку надають переміщеним військовим. Вони та їх сім’ї можуть звертатися щодо одноразових виплат на спорядження, компенсацію комунальних послуг, допомогу сім’ям загиблих або зниклих безвісти тощо.

“Молода Просвіта” під час дослідження виявила й деякі обмеження для переселенців. Насамперед переміщені люди не мають доступу до заходів обласної програми підтримки військових, які беруть участь в російсько-українській війні.

Ознайомитися детальніше з результатами дослідження можна за посиланням.

Читайте також: Від гуманітарних місій до підтримки інтеграції населення: як зараз працює “Молода Просвіта” (ФОТО)