Вистава про дисидентів та село-привид: у драмтеатрі розповіли про новинки сезону (ФОТО)

Автор: Макогін Святослав

27 Сер, 2024 15:07

Поділитись публікацією
Вистава про дисидентів та село-привид: у драмтеатрі розповіли про новинки сезону (ФОТО)

У Національному драматичному театрі імені Івана Франка стартував 86-театральний сезон. У новому сезоні покажуть виставу про дисидентів та безлюдне село Озерце, що поблизу Галича.

Про це пише Галка із події.

27 серпня генеральний директор театру Ростислав Держипільський та його заступниця Ірина Чужинова дали щорічну пресконференцію, яка стосувалася відкриття нового театрального сезону та подробиць щодо налагодження європейської співпраці театром.

“Ми маємо відходити від радянського, тому театр ініціює співпрацю зі світовим театральним товариством. Нам приємно, що наш Шекспірівський фестиваль єднає і дедалі більше акторів та режисерів переймають таку практику. Однак, не вистачає історичних вистав, адже запит на знання своєї минувшини в суспільства значний”, – каже Ірина Чужинова.

У новому театральному сезоні покажуть період 19-20 сторіччя. Серед запропонованих постатей – письменник Михайль Семенко, театрал Лесь Курбас та дисидент В’ячеслав Чорновіл. Окрім, цього планують поставити виставу про безлюдне село Озерце, що під Галичем.

“У мене виникло бажання висвітлити історію села Озерце, де не має жодного жителя. Хочеться дослідити цю місцевість. Опісля створити інверсивну виставу (вистава, що прибирає сцену та занурює публіку безпосередньо в гру акторів – ред.). Мені важливий цей крок, адже ця вистава стане новинкою для людей та документуванням таємниць минулого”, – сказав Ростислав Держипільський.

Театральний сезон стартував 27 серпня. Першою виставою буде “Гуцульське вісіллє” за монографією Володимира Шухевича.

Прем’єрою нового театрального сезону буде вистава “1975” від словенського режисера Томі Янежича – 11 і 12 вересня. 

Читайте також: Переплетення особистих історій: у франківському драмтеатрі розповіли про постановку «1975» (ФОТО)