Франківський пілот “Смерека”: в мене є страх висоти (ВІДЕО)

Автор: Турій Роман

31 Сер, 2024 14:27

Поділитись публікацією
Франківський пілот “Смерека”: в мене є страх висоти (ВІДЕО)

Підполковник, льотчик-винищувач з позивним “Смерека” (Іван Смеречанський) – один з найдосвідченіших бойових пілотів МиГ-29 в Україні. Зараз він є командиром ескадрильї винищувачів в Івано-Франківській 114-ій бригаді тактичної авіації. 

Саме він першим в Україні застосував високоточні авіабомби GBU-62, на Херсонщині працював по ворогах з протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM. Про свою роботу розповів Аллі Пасс з ТСН, пише Галка.

“В день могло бути по три-чотири вильоти. Найгріше, коли ніч починається. Тому що не бачиш – де небо, де земля, особливо коли нема зірок і місяця. Може бути дезорієнтація, йдеш суто по приладам”, – розповів пілот про особливості бойових вильотів.

“Смереку” в мережі знають завдяки іграшковому ведмедю, який супроводжує Івана в польотах. Пілот каже, що це його талісман, який колись подарували друзі.

А ще пілот зізнався, що має страх, і це нормально.

“В мене є страх висоти. На балкон не можу вийти. І це нормально. На балконі дискомфорт, бо можеш впасти, він може обвалитися тощо. Але мене не списали, я проходив співбесіди. Я в кабіні, я ж керую літаком, там не страшно. Та найстрашніше, це бути “наверху” на завданні. Коли треба з максимальної висоти завдавати удару. Бо тебе там бачать ППО противника. Чим ти вище, тим тебе легше збити”, – пояснив пілот.

“Смерека” каже, що його не раз атакували ракетами ворога. Найближча, що була до нього – близько десяти кілометрів. Загалом, до свого сотого бойового вильоту рахував ефективність і кількість уражених цілей, але зараз вже перестав цим займався. Каже, йому одинаково цінно збивати “шахеди” над цивільними чи цілі ворога на лінії фронту чи у його тилу. 

Пілот розповів про забобони – не голитися в день вильоту чи фотографуватися перед польотом. Не можна робити лад у хаті, коли близький на польоті. 

Іван служить у одній частині зі своїм батьком. Той – авіатехнік, котрий повернувся на службу з пенсії в час повномасштабного вторгнення. 

“Я горджуся, що в багатьох батьки повиїжджали закордон. А мій батько повернувся на службу”, – каже Іван.

Також у Івана є мрії на Україну після її перемоги:

“Однозначно ми переможемо, бо Україна сильна країна. У нас будуть літаки західні, бо радянські літаки відживають своє. На міжнародному навчанні, F-22, наприклад. Головне, аби була перемога, мир, і просто щоб було спокійніше. Але і післявоєнний час буде важкий. Я чесно не можу представити собі зараз просто навчальний політ”, – підсумовує Іван “Смерека”.

Читайте також: Франківське кафе створило патріотичні футболки для допомоги 114-ій бригаді тактичної авіації