Як обстріляний росіянами франківський університет нафти й газу розпочав навчальний рік (ВІДЕО)

Автор: Соня Грейда

03 Вер, 2024 13:11

Поділитись публікацією
Як обстріляний росіянами франківський університет нафти й газу розпочав навчальний рік (ВІДЕО)

Національний технічний університет нафти і газу, який на початку літа пошкодила російська ракета, зміг розпочати навчальний рік. 

Про це пише Галка з посиланням на “Подробиці”.

 Російський обстріл пошкодив практично всі будівлі університету. На відновлення навчальний заклад мав обмаль часу – лише два місяці. Та завдяки згуртованості й підтримці партнерів, меценатів, влади й небайдужих людей, університет упорався. І майже сім тисяч студентів змогли знову повернутися в аудиторії.

На подвір’ї Івано-Франківського університету нафти і газу ступити ніде: студенти, батьки, викладачі, гості відзначають початок нового навчального року. Кажуть, цьогорічний День знань особливий.

“Я дуже хвилювався, чи відновлять нафту до першого вересня, але зараз перше вересня і я радий, що стою тут”, – каже першокурсник Ігор Саботяк.

Цьогоріч університет прийняв майже дві тисячі першокурсників. Нові студенти складають присягу. Володимир – першокурсник. Каже, бути студентом університету нафти і газу – це була його давня мрія. Тут навчались колись його батьки.  Він хоче продовжити сімейну традицію.

“Я обрав цей університет не випадково. Відомо, що він є передовим у підготовці спеціалістів в нафтогазовій та енергетичній сфері. Зокрема, я обрав факультет будівництва, це цивільна інженерія. Ще з малечку в мене була мрія проєктувати і будувати великі мости, дорожні розв’язки. Якщо взяти до уваги війну, то спеціалісти стануть дуже потрібними”, – зазначає Володимир Жураківський.

 У студенти посвячують нафтою. Цей особливий обряд – давня традиція вишу, яку проводить сам ректор. Рукостисканням з нафтою він виводить юнаків, дівчат у велику університетську родину. 

22 червня росіяни вдарили по університету ракетою. Пошкодили одразу 14 корпусів. Завдяки колосальній підтримці небайдужих, виш зміг розпочати відновлення вже наступного дня після атаки.

Руку допомоги подали підприємці, благодійники, волонтери та партнери. Головним меценатом стала група “Нафтогаз”, до відновлення також долучився й “Добробат”.

За два місяці відновили 12 пошкоджених будівель. Найбільше зусиль доклали, аби відновити інститут інформаційних технологій, каже ректор університету Ігор Чудик. Це найбільший корпус, де навчається 1,5 тисячі студентів. Окрім аудиторій, тут багато лабораторій. Після удару по будівлі, тут не було жодного вцілілого вікна і половини даху.

“Важко нам би було реалізувати освітній процес впродовж того навчального плану, який ми маємо, якби ми не відновили цей корпус. Бо начитка лекцій може проводитись і онлайн, а надалі буде потреба вчитися в лабораторіях. Наразі тут ще дооблаштовують підвальний поверх”, – зазначає Чудик. 

Відновлювальні роботи в університеті тривають й зараз. Протягом наступного місяця їх мають фіналізувати, каже ректор.

Як писала “Галка”, 22 червня сталася ракетна атака на Івано-Франківськ: перші фото, відео та деталі. Постраждали навчальні корпуси, лабораторії та приміщення басейну — збитки університету близько 100 мільйонів гривень.

Читайте також: В університеті нафти і газу на балу зібрали понад 26 000 гривень для захисників (ФОТО)