У Франківську чоловіку ботоксом втихомирюють хворобу, що заважає жити (ФОТО)

Автор: Соня Грейда

05 Вер, 2024 12:11

Поділитись публікацією
У Франківську чоловіку ботоксом втихомирюють хворобу, що заважає жити (ФОТО)

У 51-річного Святослава Галюка – цервікальна дистонія, яка викликає вимушене положення голови, а поворот провокує відкривання рота. У Франківську чоловіку допомагають ботоксом.

Про це пише Галка з посиланням на Франківську обласну лікарню.

Чоловік є пацієнтом Центру діагностики неврологічної патології Франківської обласної лікарні, де його лікують з допомогою ботулінотоксинотерапії.

Святослав каже, що перші ознаки цієї хвороби він відчув ще близько 10 років тому. Тоді це передалося на праву кисть, він почав погано писати. Але воно то з’являлося, то проходило, а десь роки чотири тому “відновилося вже дуже катастрофічно”. По дорозі з моря в нього раптом почалося “перекидання голови”, і тоді чоловік вже звернувся до лікарів.

Внаслідок хвороби Святославу важко працювати правою рукою – вже навіть переучується писати лівою. Йому не можна нервуватися, заборонені фізичні навантаження й заняття спортом. Автомобіль з механічною коробкою передач довелося поміняти на “автомат”, бо під час перемикання могла виникнути небезпечна ситуація на дорозі.

Ефективного лікування, за словами пацієнта, спочатку не було. Трохи легше ставало від таблеток “Клоназепаму”, без яких дня прожити не може. А коли почав ботулінотоксинотерапію, то почувається досить нормально. Так триває півтора-два місяці, а потім, коли препарат перестає діяти, починає гіршати і знову треба робити ін’єкції.

Завідувачка Центру діагностики неврологічної патології ОКЛ Надія Сегін розповідає, що цервікальна дистонія – це хвороба, від якої ніхто у світі ще не вилікувався, але на деякий час можна полегшити життя пацієнту.

Все робиться згідно з розробленою у світі концепцією. Відповідно до положення голови визначаються м’язи, в які потрібно робити ін’єкції. Складність полягає в тому, що у хворого немає тільки одного патерну, завжди є поєднання двох або трьох, і треба визначити дозування, що вколоти більше, а що менше.

“У важких випадках ми завжди консультуємося з нашими закордонними колегами, там де я вчилася. З приводу цього пацієнта також консультувалася. Але для нього ми вже гарно підібрали схему. Не повністю воно забирається, але пацієнт кожен раз відзначає покращення”, – додає Надія.

Лікування ботулінічним токсином є дорогим. Святославу, якби він сам купував препарат в аптеці, це коштувало б 10 тисяч гривень кожні три місяці. Проте завдяки обласній цільовій програмі для хворих з м’язовими дистоніями і спастичним парезом, то лікарі стараються, щоб ботулінічний токсин, згідно з цією програмою, виділяли постійно для допомоги пацієнтам.

До цієї програми додали також фантомний біль, і нею можуть скористатися і користаються поранені військові після ампутацій. 

Читайте також: Оновлене неврологічне відділення відкрили в обласній лікарні (ФОТО)