У Бурштині розпочали роботи над альтернативною системою теплозабезпечення: буде 6 котелень (ВІДЕО)

Автор: Соня Грейда

06 Вер, 2024 12:11

Поділитись публікацією
У Бурштині розпочали роботи над альтернативною системою теплозабезпечення: буде 6 котелень (ВІДЕО)

У Бурштині активно готуються до опалювального сезону. Аби цьогоріч місто взимку мало тепло, там планують створити альтернативну систему теплозабезпечення.

Про це пише Галка з посиланням на Подробиці.

 Опалення в Бурштині повністю централізоване. Лікарня, школа, садочки, всі багатоповерхівки живляться від місцевої теплоелектростанції, яка постійно піддається атакам росіян. В будь-який момент все місто може залишитися без тепла та водопостачання.

У березні цього року після масштабного російського ракетного обстрілу теплоелектростанція вийшла з ладу і в місті дочасно зупинили опалювальний сезон і оголосили надзвичайну ситуацію. 

“На той період, допоки лікарня була нагріта, ще день-два трималося тепло. За той час нам міська рада дала нагрівачі, в кожному відділенні ми мали по 2-3 штуки і користувалися ними”, – пригадує директорка Бурштинської міської лікарні Галина Борецька.

Щоб уникнути повторення катастрофи, у міській раді вирішили створити для міста альтернативну систему теплозабезпечення. Від весни міська рада почала звертатись в різні організації за допомогою, в тому числі в Кабінет міністрів і різні фонди: українські та закордонні. Щоб забезпечити все місто теплом, потрібно шість модульних котелень:

Одна із них, твердопаливна котельня, має бути в центральній міській лікарні, потужністю один мегават. Ще одна твердопаливна котельня має бути в третьому ліцеї, яка буде обігрівати третій ліцей та шостий садочок. Третя твердопаливна котельня буде розміщена на базі ліцею ім. Ольги Басараб, яка буде обігрівати цей ліцей, другий садочок та музичну школу.І ще одну котельню такої ж потужності хочуть встановити в старій частині Бурштина, щоб обігрівати приміщення гімназії та будинок для ВПО. Ціна однієї котельні – від 10 до 12 мільйонів гривень“, – розповідає заступник міського голови Бурштина Іван Драгун.

Фінансову допомогу Бурштину у спорудженні котелень надали громади Прикарпаття. Це перший випадок, коли об’єдналося так багато громад, кажуть експерти. За обмежених бюджетів вони разом змогли перерахувати понад 6 мільйонів гривень. Ще 10 пообіцяла надати Франківська ОВА. Решта суми має акумулювати сама Бурштинська міська рада. Ці котельні можна реалізувати і запустити до середини листопада.

А для обігріву житлового фонду в Бурштині планують звести окремо дві модульні котельні на газі, потужністю 8 та 10 мегават. Місце для них вже обрали і розпочали підготовчі роботи. Загальна вартість проєкту – понад 200 мільйонів гривень, а це майже весь бюджет міста. Тому місто звернулося по допомогу до держави. І в серпні уряд виділив кошти. 

Гроші мають надійти до кінця цього тижня, запевняють у обласній військовій адміністрації. Кошти приходять спочатку до головного розпорядника – Франківської ОВА, а потім будуть переспрямовані Бурштинській громаді. Доки чекають на кошти, в Бурштині почали шукати виконавців робіт.