Вже є перші охочі: стали відомі деталі про “мовних інспекторів” Марцінківа

Автор: Іра Блаженко

11 Вер, 2024 09:41

Поділитись публікацією
Вже є перші охочі: стали відомі деталі про “мовних інспекторів” Марцінківа

“Мовні інспектори” на громадських засадах мають популяризувати мовні курси, слідкувати за дотримуванням законодавства в Івано-Франківську.

Про це повідомив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у ефірі “Говорить великий Львів”, пише “Галка”.

Марцінків пояснив, що у місті відчувається збільшення кількості російської мови, тому шляхом “мовних інспекторів” хочуть популяризувати українську. Зокрема, курсу українізації пам’яті мовознавиці Ірини Фаріон. Очікують, що таких “інспекторів” у місті буде не менше сотні. За словами міського голови, є близько 50 охочих, а про необхідність подібної ініціативи звертались самі франківці.

“У понеділок був Уповноважений у справах української мови, який працює на загальноукраїнському рівні. Він каже, що по Україні йде відкат. Тобто, збільшується кількість російської мови у закладах освіти. Якщо у 2022 році, початку 2023 дуже багато хотіли курси української мови, то зараз кількість бажаючих зменшилась. Хоча”, – каже очільник міста.

Про повноваження учасників такої ініціативи відомо не багато: вони слідкуватимуть за дотриманням мовного закону у магазинах, кафе та ресторанах, театрах та кінотеатрах. “Інспектори” будуть уповноважені робити зауваження за використання російської. У разі агресивної реакції вони мають викликати поліцію.

“В розумних межах треба більш агресивно проводити українізацію для того, щоб люди зрозуміли, що ворог почав війну, щоб захищати російськомовних. Так званий “рускій мір””, – прокоментував Марцінків.

Дану ініціативу ще не затвердили на засіданні виконавчого комітету. 

Міський голова також повідомив, що про порушення законодавства при обслуговувані в магазинах чи закладах харчування, звучання російської музики можна повідомити на міську лінію оперативного реагування: 1580.

Читайте також: Економія та автономія: у франківському ліцеї №15 встановили другу сонячну станцію