Більшість мешканців Франківської громади вважають, що місто не розвивається через недостатню громадську ініціативність, – дослідження ОПОРИ

Автор: Іра Блаженко

12 Вер, 2024 08:44

Поділитись публікацією
Більшість мешканців Франківської громади вважають, що місто не розвивається через недостатню громадську ініціативність, – дослідження ОПОРИ

Життям в Івано-Франківській громаді задоволені 67% опитаних мешканців. Переважно це мешканці сіл. 6% дотримуються протилежної думки.  З’явилася соціологія щодо розвитку Івано-Франківська.

Ці дані презентувала “Опора” у соціологічному дослідженні “Суспільно-політичні погляди: Івано-Франківська ТГ”, пише “Галка”.

Основними бар’єрами у розвитку громади опитані вважають недостатню громадську ініціативність мешканців (32%), причому цю проблему частіше згадували мешканці міст. Іншими бар’єрами є відсутність інвестицій та безробіття (по 22%) та можливостей для самореалізації (19%), про що частіше зазначали мешканці сіл.

Можливостями заробітку задоволені 33%, професійної реалізації — 34%, можливостями для заняття підприємництвом — 29%. Молодь дещо краще оцінює можливості заробітку, містяни — можливість професійної реалізації.

Основним ресурсом громади для розвитку вважають її вигідне географічне розташування (47%), природу (27%), доступність до міст і ринків (23%) та туристичні об’єкти (22%). Містяни частіше згадували про туристичні об’єкти й іноземних інвесторів, мешканці сіл — про гарну доступність до міст та ринків.

Пріоритетами розвитку громади опитані вважають програми допомоги військовослужбовцям та їхнім родинам (45%), створення робочих місць (34%) і покращення енергетичної інфраструктури (32%). Містяни частіше вказували на пріоритетність покращення енергетичної інфраструктури й комунальної сфери.

Агентами розвитку громади респонденти вважають молодь (63%) та військових і ветеранів (46%). Молодь частіше називала акторами змін своїх однолітків, підприємців, волонтерів, іноземні інституції.

Відповідальність за напрацювання планів розвитку громади, як і контроль за використанням коштів на відновлення і розвиток старші опитані переважно покладають на місцеву владу — 68% і 39% відповідно.

Натомість молодь частіше згадує про роль місцевих державних адміністрацій.

Як писала раніше, 24% мешканців вважають, що життя у Франківській громаді погіршилося, – дослідження.

Діяльність міської влади схвалюють 31% мешканців громади.

Читайте також: Вибори на окрузі №87: на черговій дільниці голосування визнали недійсним

Теги: