Франківський актор Олексій Гнатковський отримав національну кінопремію “Золота Дзиґа”

Автор: Іра Блаженко

12 Вер, 2024 12:41

Поділитись публікацією
Франківський актор Олексій Гнатковський отримав національну кінопремію “Золота Дзиґа”

11 вересня Українська кіноакадемія оголосила лауреатів національної кінопремії України “Золота дзиґа”. Переможцем в одній із номінацій став актор франківського драмтеатру Олексій Гнатковський. 

Про це пише “Галка” з посиланням на Українську Кіноакадемію. 

Кіноакадемія відзначила лауреатів 2022 та 2023 років, оскільки цьогоріч вперше з початку повномасштабного вторгнення організатори вирішили провести церемонію вручення.

Олексій Гнатковський отримав нагороду за найкращу чоловічу роль другого плану у фільмі “Довбуш”. Актор у своїй промові закликав розмовляти українською на знімальних майданчиках, рівнятися на західний ринок та Курбаса замість Станіславського. А також подякував Богові, захисникам, вчителям та дружині.

“Я дуже хотів, щоб ми рівнялися на високий рівень мистецтва Заходу й українське, щоб ми любили Курбаса, а не Станіславського. Я дуже хотів би, аби ми мали спосіб мислення – український, великоукраїнський. Першими нас атакували не танки і ракети, перший зайшов Достоєвський, Чайковський, Булгаков. “Язик” зайшов й тепер у нас в умах окуповані території. Немає російськомовних українців. Є зросійщені українці. Завдання кіноспільноти відстоювати нашу територію в умах і боротися за душі”, – виступив Олексій Гнатковський.

Також нагороди отримали колеги по фільму “Довбуш” у наступних номінаціях: 

  • Найкраща робота художника-постановника – Юрій Григорович, Олександра Дробот, “Довбуш”;
  • Найкращий грим – Ірина Солодовська, “Довбуш”;
  • Найкращий дизайн костюмів – Гала Отенко, Марія Керо, “Довбуш”;
  • Найкраща музика – Алла Загайкевич, Олександр Чорний, “Довбуш”;
  • Найкраща операторська робота – Сергій Михальчук, “Довбуш”.

Як писала “Галка”, Олексій Гнатковський з Франківська — найсексуальніший митець України за версією “Золотого ліфона”.

Читайте також: Перше не ракети залетіли, а "язик", - франківський артист Олексій Гнатковський про збереження культури (ВІДЕО)