Фільми, концерти, дискусії: як відбуватиметься фестиваль короткого метру у Франківську (ПРОГРАМА)

Автор: Іра Блаженко

19 Вер, 2024 14:01

Поділитись публікацією
Фільми, концерти, дискусії: як відбуватиметься фестиваль короткого метру у Франківську (ПРОГРАМА)

Впродовж 21-27 вересня в Івано-Франківську відбудеться фестиваль короткого метру 4:3. Франківці зможуть переглянути 100 стрічок із 40 країн світу, яких вони не знайдуть у вільному доступі.

Про це повідомили на пресконференції щодо фестивалю, пише “Галка”.

Стрічки для фестивалю відбирали від березня. Їх надсилали організаторам з України й закордону. Це стрічки, яких немає у вільному доступі. Програмний координатор та технічний директор фестивалю Валерій Гриша розповів, що цьогоріч передали 936 робіт, та тільки 250 пройшли технічний відбір.

“Багато учасників не дотримались вимог і подавали фільми не у форматі 4:3. З 250 фільмів, які ми розглядали було тільки 25 українських. Зараз небагато виходить українських короткометражних фільмів, тим паче у форматі 3:4. Програмний директор запрошував українських авторів до участі у конкурсі і таким чином ми назбирали українських фільмів. В результаті національного конкурсу ми відібрали 10 фільмів. Це стрічки як професіоналів, так і студентські роботи”, – Валерій Гриша.

Цьогоріч на фестивалі буде вісім блоків програми: національна та міжнародна конкурсна програма, чотири міжнародні тематичні програми, ретроспектива франківського відеоарту, ретроспектива німого українського кіно, ретроспектива американської режисерки Келлі Райкарт, стрічки якої вперше покажуть в Україні. За словами організаторів, це єдиний кінофестиваль єдиний фестиваль на Прикарпатті та єдиний фестиваль в світі, який фокусуються на форматі 4:3. Фестиваль відбувається вже четвертий рік поспіль. В порівнянні із минулим роком фестиваль триватиме довше: 7 днів. Олександр Гойсан ділиться, що кількість фільмів впродовж фестивалю збільшується.

“Національний конкурс важко формувати, бо у нас загалом мало кіно виробляють. Що цікаво, ми вже зараз прослідковуєм певний звʼязок між існуванням фестивалю і кількістю робіт, які виробляються у форматі 4:3. Люди розуміють, що є майданчик, де вони можуть потрапити. Відтак, є автори, які приїздили вже кілька разів і навколо фестивалю створюється спільнота. Зараз дуже цікаво, як автори повертаються до цього формату. Як в цифровому контексті вони сприймають формат”, – каже Олександр Гойсан.

Контекст війни наклався й на роботи. Один із фільмів зняв військовий на фронті. У ньому він передає свої будні на передовій.

“Більша частина національного конкурсу зачіпає тему війни. У нас є робота хлопця, який немає професійної освіти. Він буквально на передовій зняв фільм. Він до цього не мав жодних робіт і це буде перший його показ. У цьому також одна із місій нашого фестивалю: відкривати нові обличчя”, – каже Олександр.

Триватиме фестиваль на кількох локаціях: кінотеатр “Люмʼєр”, “Вагабундо”, “Асортиментній кімнаті”, палаці Потоцьких та Urban Space 100.

Розклад на 21 вересня:

Розклад на 22 вересня:

Розклад на 23 вересня:

Розклад на 24 вересня:

Розклад 25 вересня:

Розклад на 26 вересня:

Розклад на 27 вересня:

Читайте також: Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 оголосив конкурсні програми