В Україні обмежили використання Telegram для держорганів, критичної інфраструктури та військових

Автор: Макогін Святослав

20 Вер, 2024 13:44

Поділитись публікацією
В Україні обмежили використання Telegram для держорганів, критичної інфраструктури та військових

19 вересня Національний координаційний центр кібербезпеки обмежив використання Telegram в органах державної влади, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури. 

Про це пише “Галка” із посиланням на Інститут масової інформації.

Ключовою темою засідання було обговорення загроз національній безпеці, пов’язаних з використанням Telegram, особливо під час повномасштабної війни РФ проти України.

На засіданні начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності в російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їхніх персональних даних.

“Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram – це питання не свободи слова, це питання національної безпеки”, – наголосив він.

Представники Служби безпеки України та Генштабу нагадали, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.

Щоб мінімізувати ці загрози, Національний координаційний центр кібербезпеки заборонив встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури.

Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов’язків.

Ризики Telegram для України

У лютому 2024 року в ГУР визнали, що Telegram становить загрозу для безпеки України й потрібно шукати варіанти розв’язання цієї проблеми.

27 березня 2024 року керівник ГУР Кирило Буданов заявив, що Telegram є проблемою для національної безпеки України.

Представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко повідомив, що сервери месенджера Telegram з високою ймовірністю розміщені в більшості на території Росії. 

24 квітня 2024 року засновник Telegram Павло Дуров повідомив, що отримав офіційні листи від компанії Apple з вимогою заблокувати новинні та пропагандистські канали для користувачів з українськими SIM-картками. 

Головне управління розвідки Міноборони України заявило, що керівництво платформи Telegram заблокувало 28 квітня низку українських офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії Росії проти України, зокрема Головний бот розвідки. Згодом боти відновили роботу.

30 квітня 2024 року голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк заявила, що державі слід припинити офіційну комунікацію в Telegram.

Попри озвучені ризики платформа Telegram залишається найпопулярнішою платформою серед українців для отримання новин. Про це свідчать результати дослідження Громадянської мережі “Опора”. Telegram очолює рейтинг найпопулярніших соцмереж в Україні (78,1%), YouTube – 59,5% та Facebook – 44,6%. Трохи більш ніж 42% опитаних читають новини у Viber, 29,6% – в Instagram, 26,8% – у TikTok, 7,8% – в Х (Twitter). Іншими соцмережами для отримання новин користуються лише 1,2% опитаних. 

Читайте також: Буданов прогнозує посилення наступу Росії на початку літа — голова ГУР назвав напрямок