Як у Долинській громаді зберігають “світло” у період нестабільного енергозабезпечення

Автор: Іра Блаженко

24 Вер, 2024 09:15

Поділитись публікацією
Як у Долинській громаді зберігають “світло” у період нестабільного енергозабезпечення

Долинська громада встановила сонячні панелі на комунальних об’єктах, щоб стати незалежними від загальної енергетичної системи в періоди блекаутів. Ми розібралися, чи це працює.

Курс на сталість та енергостабільність

Питання енергонезалежності, за словами голови, у громаді завжди стояло, бо це було питання грошей. Напрямок сталості починали розвивати ще за попереднього голови. Місто одне з перших в Україні долучилося до Угоди мерів (ініціатива ЄС за збереження клімату та енергії на локальному рівні – ред.). Долина взяла на себе зобов’язання зменшувати викиди CO2 тоді на 20%, переходити на альтернативні джерела енергії, відмовлятися від газу на користь твердого палива і впроваджувати енергоефективні заходи.

“За 10 років було багато зроблено в цьому напрямку, як від заміни котелень, утеплення комунальних споруд різних садочків, адмін будівель, до комплексної термомодернізації багатоквартирного житлового фонду. Це було зроблено коштом європейського фінансування”, – каже Іван Дирів.

 

Щоб керувати процесом енергоспоживання, місто розпочало моніторинг споживання всіх видів енергоресурсів в 101 комунальній будівлі. Відтак встановили ліміти, щоб стежити, коли і у зв’язку з чим електроенергії споживають найбільше. На яких об’єктах ліміти перевищують найчастіше, там і починають щось змінювати першочергово.

Шукати шляхи заощадження й зменшення видатків, зокрема, спонукали періоди нестабільного енергозабезпечення. Долинська громада стала першою в Україні, яка впроваджує пілотний проєкт зі створення сотової енергетичної мережі, також відомої як система розподіленої генерації. У місті є кілька сонячних станцій й кілька у будівництві.

У жовтні 2023 на садочку “Теремок” встановили панель на 16,2 кВт разом із акумулятором. Її встановили коштом обласного бюджету, здобувши перемогу у конкурсі підтримки місцевого самоврядування. Місто отримало 670 тисяч та додало із місцевого бюджету понад 200 тисяч. За словами міського голови, ця станція покриває чверть загального споживання самого садочку. Першочергово її хотіли встановити, щоб працювали насоси у котельні, оскільки, їхня зупинка несе небезпеку.

“Ми ставили її з тим, що коли будуть відключення світла, котельні продовжували працювати. Котельня твердопаливна, але все одно енергоносій мусить циркулювати водою по системі. Зараз у садочку немає перебою в опалювальний період із функціонуванням котельні. Цієї потужності не вистачає ще для приготування їжі, тільки на освітлення, котельню, тому хочемо доставити ще, аби вже бути повністю незалежними”, – пояснює міський голова.4

КП “Водоканал” Долинської міської ради споживав приблизно 200-250 тис. кВт/год щомісяця. Тариф на водопостачання та водовідведення не покривав повністю витрат, тому питання оплати за електроенергію виникало досить часто. Тепер вони зможуть не лише забезпечувати власні потреби на 40-50%, але й отримувати додатковий дохід. Підприємство змушене передавати надлишкову енергію в мережу, оскільки генерація відбувається нерівномірно (наприклад, більше вдень, коли споживання може бути нижчим). Без систем зберігання (акумуляторів) зберігати цю енергію вони не можуть, тому її передають в мережу.

Станцію на 140 кВт запустили у грудні 2023 року на очисних спорудах водоканалу. Ідея полягала у тому, щоб незалежно від обставин водоканал міг працювати, а люди могли отримувати воду і забирати стоки. 

“Потужність панелей 140 кВт, а вихідна потужність інверторів 120 кВт. Встановлена потужність очисних споруд 65 кВт, тобто станція покриває в принципі повністю необхідну потужності для роботи очисних споруд. Той надлишок ми продаємо на ринок. Поки що ми єдине комунальне підприємство, яке продає надлишок. Не так давно, з першого липня, хоча не планували цього”, – каже Іван Дирів.

Першочергово хотіли побудувати ще станцію акумуляції, оскільки очисні споруди працюють цілодобово. Таким чином споруди мали би працювати від енергії сонця вдень, вночі від акумуляторів. Цей проєкт коштовний й зараз громада не має змоги його реалізувати. Зараз на водоканалі будують другу станцію на 120 кВт. Вона міститься на водозаборі.Завершити роботу мають до кінця вересня.

У рамках планів щодо підвищення енергетичної стійкості громади, завдяки підтримці від “Укрнафти”, у Долинській громади планується встановлення двох сонячних електростанцій із системами акумуляції. Сонячні панелі будуть розміщені на одному з дитячих садків та на дитячій лікарні. Ці установки будуть інтегровані в загальну енергетичну систему громади, що дозволить ефективніше забезпечувати енергопотреби цих закладів та знизити витрати на електроенергію. На реалізацію “Укрнафта” виділила понад 3,5 млн грн. 

Зокрема, громада своїм досвідом намагається впровадити зміни на рівні держави, а саме домогтися права на власний розсуд розпоряджатися надлишком згенерованої енергії.

“Не дуже справедливо, коли ми продаємо енергію на ринок по три гривні, а лікарня, наприклад, купує її по вісім. Ми хочемо, щоб держава змінила правила користування електроенергією, бо зараз наше законодавство не дозволяє передавати надлишок енергії іншим структурам і здешевити витрати з бюджету та гарантувати наявність енергії, а тільки продати на ринок. Безумовно, це все має бути узгоджено із центральною енергосистемою. Моя ідея в тому, що все має збиратися в якийсь один мозковий центр та в межах громади. Я хочу, аби це було комунальне підприємство, яке би управляло як виробленням енергії, так і її споживанням.

Ми провели дві наради в офісі президента у вересні 2023 і в лютому 2024. Якщо на першій Міністерство енергетики було категоричне і вважали, що громаді неспроможні, то на другій було більш поступливі. Після першої був також результат, бо в листопаді 2023 був указ президента №737 щодо впровадження розподіленої генерації в громадах. Проте, з того часу мало що змінилося в цьому питанні”, – розповідає голова громади.

Що передбачає проєкт сотової енергетичної мережі?

Щоб реалізувати проєкт сотової енергетичної мережі, Долина планує створити кооперативи. Мешканці можуть приєднуватися до енергокооперативу і надавати площі своїх дахів для розміщення сонячних панелей. В обмін на це їм будуть встановлені розумні лічильники, а частина енергії, яку виробляють панелі, надаватиметься домогосподарству безкоштовно у певні графіки. Решта електроенергії передаватиметься кооперативу. 

За словами Диріва, місто через енергокооператив отримуватиме значну кількість енергії фактично безкоштовно, що дозволить використовувати її для забезпечення критично важливих потреб і брати участь у ринку енергії. Вже проведені попередні розрахунки та розроблено концепцію мережі й бізнес-модель. Ці проєкти показують, що вони є комерційно привабливими та мають перспективи для подальшої реалізації. Міський голова каже, що у реалізації готові допомогти іноземні донори.

“Енергія, яка вироблятиметься в межах кооперативу, буде значно дешевшою за ту, що продають енергокомпанії. Це тому, що не буде витрат на транспортування чи обслуговування великих ліній електропередач, які зазвичай впливають на кінцеву вартість електроенергії. Оскільки енергія вироблятиметься локально, її не потрібно транспортувати на великі відстані, що додатково знижує витрати”, – пояснює Дирів.

Результат у цифрах

Від грудня станція на водоканалі згенерувала 110 МВт – 110 000 кВ електроенергії.

“Якщо рахувати середню ціну у 8 гривень, це майже 900 тисяч станція на себе заробила. Це при тому, що ми в неї вклали 4,7 млн. Тобто на чверть вона себе окупила. Попри те, станції є гарантією наявності енергії, вони ще є непоганим комерційним проєктом”, – ділиться Іван Дирів.

Засновник  громадської організації Greencubator Роман Зінченко  коментує окупність рішення Долинської громади наступним чином:

“Логіка окупності доволі штучна. Вона залежить від кількох факторів. Наприклад, в мене є товариш, який ставив сонячні станції, і перше, коли йому казали за окупність, він завжди казав: “А коли окупиться ваш газовий котел?”. Насправді газовий котел не окупиться ніколи, тому що це точка видатків, а не точка доходів. Газовий котел все одно постійно генерує платежі.

Треба рахувати в довгу й врахувати втрачені бізнес-можливості. Якщо говорити про втрачені бізнес-можливості, то окупність електростанції дуже сильно покращується, коли ми починаємо рахувати скільки коштує зупинка бізнесу, зупинка холодильника для вакцин, зупинка холодильної камери в супермаркетах… 

Я бачу можливість появи значної кількості нових гравців на ринку, які починають заробляти на електроенергії. Проєкти енергоефективності – це дуже хороша історія, яка допомагає забезпечити свою енергоефективність, сталий розвиток і створити нові точки росту місцевої економіки. Електроенергія –  це просто товар не з річною сезонністю, а це товар з добовою сезонністю.”.

Роман Зінченко

Потрібно гнатися не за автономією, а за стійкістю

Роман Зінченко, каже, що будь-які рішення, що розвантажують мережу –  доречні. Оскільки громади, які залучають додаткові інструменти для генерації, пройдуть легше через період нестабільного енергозабезпечення.

“Зима буде важкою, тому будь-яка громада, яка докладає якихось зусиль для того, щоби в неї з’явилися додаткові можливості цю зиму пройти, зокрема через енергетичне самозабезпечення, вже робить доволі позитивну справу. Проте, немає такої ідеї, яка називається абсолютна автономія. Концепція автономії наївна і токсична. Якщо ми говоримо про енергетику, то це не про тотальну автономію, це про взаємодію і співзалежність. Просто модель енергетики міняється. Питання в тому, як зробити її вигідною.

Коли ми говоримо про розподілену генерацію, по-перше, це не тільки про сонце. Навіть генератор, який працює з батареями – це також розподілена генерація. Друга складова, полягає в тому, якщо громада почала вивчати свої енергетичні потреби та інвестувати в те, щоб хоча б частково може їх закривати”, – каже Роман Зінченко.

Щодо Долинської громади, то експерт зауважує, що можливо вони й не закриють усі потреби, проте закриють ключові. Звідси: потрібно гнатися не за автономією, а за стійкістю. Також це можливість громади заробляти. 

В загальному, недостатня енергозабезпеченість, на думку Романа, спонукала Україну рухатися активніше у бік сталості:

“В економіста Шумпетера є такий термін, як “креативне руйнування”. Воно дуже часто передує впровадженню багатьох інновацій. Дивний момент в нашому з вами житті, полягає в тому, що основними агентами оновлення для нас, виявилися російські ракети і шахеди. Вони запустили дуже інтенсивний цикл оновлення і прогноз в тому, що протягом п’яти років ми побачимо дуже радикальну зміну структури енергоринку”.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Читайте також: Гітари, акордеони, флейти та інше: з Нідерландів передали 80 інструментів для Долинської музичної школи (ФОТО)