ФЕЙК: В Івано-Франківську у перший день роботи побили мовного інспектора

Автор: Вадим Войтик

22 Вер, 2024 16:01

Поділитись публікацією
ФЕЙК: В Івано-Франківську у перший день роботи побили мовного інспектора

Російська пропаганда поширила інформацію про начебто побиття мовного інспектора в Івано-Франківську. Це – фейк. 

Міський голова Івано-Франківська анонсував початок громадської ініціативи “мовних інспекторів”. На цю новацію бурхливо відреагувала не лише російська, але й західна преса. Марцінків став героєм публікацій провідних німецьких медіа. 

За кілька днів по тому принаймні декілька російських медіа повідомили про начебто побиття мовного інспектора. 

“Мешканці Івано-Франківська на заході України, де тижнем раніше вирішили запровадити посаду мовного інспектора, який відстежуватиме, щоб місцеві розмовляли на вулицях українською, побили одного з таких контролерів”, – пише Російська газета. 

Жертвою нібито став чоловік Віри Боклаг, яка мешкає в Івано-Франківську, про що вона розповіла на своїй сторінці у Facebook. Пост вона доповнила портретом побитого чоловіка.

У повідомленні жінка поскаржилася, що в її “рідному Івано-Франківську завелися зрадники”.

“Мого чоловіка побили серед білого дня за те, що він став мовним інспектором. Перекладаю: людину побили за те, що вона любить свою країну і свою мову!” – цитує пані Боклаг російське видання.

Агентство “Силовой блок” наводить ще одну цитату буцімто із допису Боклаг:

“Після цього вона не стрималася і обрушилася з погрозами на тих, хто говорить російською. Віра побажала їм “пережити те ж саме, що і її чоловік”.

Вороже видання Украина.ру до “сенсаційної” новини додає коментар так званого експерта – наукового співробітника Інституту російської історії РАН, директора фонду “Історична пам’ять”, Олександра Дюкова: 

“З мовними інспекторами в Івано-Франківську щось пішло не так, і перший інспектор, який почав докопуватися до тих, хто розмовляє рідною російською, отримав відповідь. Ще раз нагадаю базу: за межами західноукраїнських сіл українська потрібна тільки політичним активістам”.

Насправді

Як повідомив мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, наразі лише триває прийняття заявок охочих. За його словами згодом буде короткий відбір, навчання. І люди будуть працювати, як громадські інспектори, волонтери.

Таким чином наразі інспектори, а точніше мовні волонтери ще не працюють на вулицях Івано-Франківська, тож і згаданого побиття бути не могло. 

Як підтвердили “Галці” в Івано-Франківському районному управлінні поліції ГУНП в Івано-Франківській області заяв у місцеве відділення поліції чи повідомлень на 102 про подібний інцидент не надходило. 

І ще

Ми знайшли сторінку “франківської активістки” Віри Боклаг. Попри закритий профіль на ній можна переглянути друзів. З українських міст є Конотоп, Кривий Ріг, Тростянець, Харків. Натомість багато друзів з росії та арабських країн. 

До речі, як свідчить карта генеалогічного товариства “Рідні” прізвище Боклаг мають 407 українців, більшість з них мешкають на Чернігівщині та Харківщині.  В Івано-Франківській області, принаймні до великої війни, не мешкало жодної особи з таким прізвищем. 

Головне зображення створене штучним інтелектом

Читайте також: Обмежимо швидкість, якщо не допоможе – заборонимо, – Марцінків про користувачів самокатів