Марцінків хоче обмежити або й взагалі заборонити самокати у Франківську. А так можна? – розбір “Галки”

Автор: Вадим Войтик

24 Вер, 2024 11:04

Поділитись публікацією
Марцінків хоче обмежити або й взагалі заборонити самокати у Франківську. А так можна? – розбір “Галки”

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що через скарги на користувачів самокатів незабаром розглянуть питання про значне обмеження їх швидкості або навіть заборону використання.

Ідея викликала бурхливу дискусію в соцмережах. Більшість коментарів були на підтримку заборони, однак дехто пропонував все ж врегулювати питання використання самокатів. Зокрема, обмежити вік користувачів, швидкість, встановити зони заборони тощо. 

“Галка” розбиралася, що насправді в силах міської ради та мера.  

1. Що по закону

Правила дорожнього руху, якими й передбачаються різноманітні заборони та обмеження в Україні встановлюють:

  • Верховна Рада України. Це найвищий законодавчий орган держави, який приймає закони, що регулюють різні сфери життя, в тому числі й дорожній рух.
  • Кабінет Міністрів України. Уряд України розробляє підзаконні акти (постанови, розпорядження), які деталізують та конкретизують закони, прийняті Верховною Радою.
  • Міністерство внутрішніх справ. Це центральний орган виконавчої влади, який відповідає за забезпечення безпеки дорожнього руху. Міністерство розробляє і затверджує відповідні накази та інструкції.

Контроль за виконанням правил дорожнього руху здійснюють:

  • Патрульна поліція. Це підрозділ Національної поліції України, який безпосередньо контролює дотримання правил дорожнього руху на вулицях і дорогах. Патрульні поліцейські зупиняють транспортні засоби, складають протоколи про адміністративні правопорушення та притягують винуватців до відповідальності.
  • Сервісні центри МВС. Ці центри надають послуги, пов’язані з реєстрацією транспортних засобів, видачею водійських посвідчень та іншими питаннями, пов’язаними з дорожнім рухом.
  • Суди. У випадку оскарження постанов про адміністративні правопорушення або більш серйозних порушень правил дорожнього руху, справи розглядаються в судах.

Основні нормативно-правові акти, що регулюють дорожній рух в Україні:

Закон і Кодекс ухвалює Верховна Рада, Правила – Кабінет Міністрів. 

2. Ок. І що там згадується про самокати?

Донедавна – нічого. Однак у лютому 2023 року Верховна Рада України ухвалила закон “Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів“. 

Головна зміна полягає у тому, що електросамокати, гіроскутери та інша подібна техніка (важливо — саме електрична) офіційно визнаються транспортними засобами. І оскільки такі засоби для пересування вважаються транспортом, то люди, які користуються ними, вже вважаються не пішоходами, а водіями.

Втім, змін до ПДР наразі немає, то ж користувачі електросамокатів мають дотримуватися основних правил руху і як водії несуть передбачену законом відповідальність попри те, що не мають відповідних прав на кермування.

Також, оскільки закон прямо відніс електросамокати до категорії транспортних засобів, ними не можна їздити тротуаром. За таке порушення в ПДР передбачено адміністративний штраф у розмірі 850 грн. Якщо ж унаслідок ДТП постраждали люди, відповідальність буде серйозніша — від десятків тисяч гривень штрафу до позбавлення волі на п’ять років. До того ж винуватцю ДТП доведеться відшкодувати моральну шкоду і витрати на лікування потерпілих.

З цього приводу в Україні вже склалася й відповідна судова практика.

3. А що може місцева влада?

Хоч ПДР затверджують на рівні держави, місцеві органи влади все ж мають певні повноваження у цій сфері. 

  • Організація дорожнього руху: Встановлення напрямків руху, обмеження швидкості, місця зупинки громадського транспорту тощо.
  • Паркування: Визначення місць для паркування, встановлення платної парковки, обмеження часу паркування.
  • Рух велосипедистів та пішоходів: Встановлення велодоріжок, пішохідних зон, регулювання руху пішоходів у певних місцях.
  • Обмеження руху окремих видів транспортних засобів: Заборона руху вантажного транспорту в певний час доби, обмеження руху великогабаритних транспортних засобів.

При цьому всі місцеві правила повинні відповідати Закону України “Про дорожній рух” та іншим нормативно-правовим актам, що регулюють дорожній рух.

Штрафи за порушення ПДР визначаються Кодексом України про адміністративні правопорушення і є єдиними для всієї території країни.

Щодо заборони певних видів транспорту, таких як самокати, ситуація дещо складніша.

  • Загальна заборона: Місцева влада не може вводити повну заборону на використання певних видів транспорту на своїй території, якщо це не передбачено законодавством України. Наприклад, вони не можуть заборонити використання автомобілів або мотоциклів.
  • Обмеження: Місцева влада може вводити певні обмеження на використання транспорту, але вони повинні бути обґрунтовані та не суперечити загальнодержавному законодавству. Наприклад, вони можуть:
    • Визначати місця, де заборонено рух певних видів транспорту: Наприклад, заборонити рух мопедів на пішохідних зонах з обов’язковим встановленням дорожніх знаків.
    • Встановлювати обмеження швидкості: Вводити обмеження швидкості на певних ділянках доріг з обов’язковим встановленням дорожніх знаків.
    • Регулювати паркування: Визначати місця для паркування, встановлювати плату за паркування тощо.

Отже, хоча місцева влада має певні повноваження щодо регулювання дорожнього руху на своїй території, вони не можуть встановлювати власні штрафи або вводити повну заборону на використання певних видів транспорту без відповідних підстав.

Натомість закон “Про дорожній рух” прямо відносить до компетенції міських рад та їх виконавчих органів визначення шляхів стимулювання користування електробусами, електричними колісними транспортними засобами та іншими екологічними видами транспорту.

До речі, у Києві для електросамокатів діє обмеження у 20 км/год. Його прокатні компанії внесли програмно в рамках меморандуму, який було підписано з Київміськадміністрацією в кінці червня 2021 року. Подібний меморандум підписали й у Львові.

Зі свого боку Львівська міська рада зобовʼязалась розвивати міську веломережу, облаштувати паркомісця для електросамокатів, інформувати операторів прокату про перекриття вулиць, щоб вони могли повідомити про це користувачів сервісу, а також повідомляти про порушення, вчинені користувачами самокатів.

4. А що у світі?

Відомих прикладів цілих країн, де було б повністю заборонено використання електросамокатів, наразі немає. Більшість країн та міст обирають шлях регулювання їх використання, встановлюючи певні правила та обмеження.

Одним із яскравих прикладів є Париж. З вересня 2023 року місто повністю заборонило оренду електросамокатів. Це рішення було прийняте після місцевого референдуму, на якому більшість мешканців висловилася проти цього виду транспорту.

(До речі, з 1,4 млн парижан, внесених у виборчий список, участь у голосуванні взяли трохи більше 103 тисяч. Голос за заборону віддали понад 91 300 з них. – ред.)

Важливим є те, що повна заборона стосується саме оренди. Прокатні мережі Lime, Dott і Tier, чим парк у Парижі становив понад 15 тисяч одиниць, перевезли їх до інших міст у Франції,  а також до Лондона, Копенгагена, Тель-Авіва.

Приватні електросамокати повністю не заборонені, але їхнє використання суворо регулюється. Наприклад, є обмеження щодо місць, де можна паркувати самокати, а також штрафи за порушення правил.

Прикладом Парижа надихнулися й деякі інші великі міста::

  • Берлін. Введений ліміт на кількість компаній, які можуть надавати послуги з оренди самокатів, а також обмеження щодо місць паркування.
  • Лондон. Розглядаються пропозиції щодо створення спеціальних зон для паркування самокатів та встановлення обмежень на швидкість.
  • Нью-Йорк. Місто розглядає можливість заборони оренди електросамокатів на певних вулицях та в районах.
  • Вільнюс. З 1 вересня 2024 року орендовані самокати не можна залишати де заманеться. У місті встановили зони, куди не дозволено заїздити електросамокатом, а також обговорюють запровадження страховки для водіїв самокатів.

Повністю заборонили прокат електросамокатів принаймні ще в одному європейському місті, Гельзенкірхен (Німеччина).