Котельні у Бурштині побудують не до похолодання, але до Нового року, — мер міста Василь Андрієшин

Автор: Застава Максим

25 Вер, 2024 16:01

Поділитись публікацією
Котельні у Бурштині побудують не до похолодання, але до Нового року, — мер міста Василь Андрієшин

Котельні, які за звичайних умов будують протягом двох років — у Бурштині планують облаштувати за три місяці, тобто до кінця року.

Читайте також: Немає грошей: Бурштин ще не оголосив тендери на будівництво котелень (ВІДЕО)

Планами поділився голова Бурштинської громади Василь Андрієшин, пише “Галка” з посиланням на портал “Децентралізація”.

– Наскільки складною є ситуація з теплопостачанням?

– Ще минулої зими, коли станція працювала з перебоями, ми відчули, що таке жити у холодних будинках і квартирах. Тепер, коли дах станції висотою 60 метрів повністю розбитий, привид холоду стоїть перед нами.

Навіть якщо кілька вцілілих енергоблоків і зможуть працювати, щойно вдарить мороз, вони назавжди зупиняться.

У нас один вихід – терміново будувати котельні. Найбільш руйнівний наліт стався 22 березня цього року, й відтоді ми б’ємо в усі дзвони та всюди шукаємо кошти на будівництво котелень. Про наші пошуки допомоги, мабуть, можна вже написати книгу. Я сумніваюся, що у світі залишилася ще якась інституція, котра могла б нам допомогти й до якої ми не зверталися. Врешті-решт нас врятував Кабінет Міністрів України, виділивши 105 млн грн з резервного фонду і запланувавши у ньому для нас ще 104 млн грн, які мають надійти вже наступного місяця. На ці кошти ми маємо збудувати дві котельні потужністю 8 і 10 МВт.

– Чи встигнете до холодів?

– До холодів, мабуть, ні, а от до Нового року, цілком можливо. Ми ж за шість минулих місяців вже маємо певні напрацювання, зокрема проєктні пропозиції та іншу документацію.

Так, експерти нам кажуть, що такі котельні зазвичай будуються за два роки. Але у нас є три місяці, й ми повинні встигнути.

Дай Боже, до цього часу буде тепло, і люди не позамерзають у своїх домівках. Так, я розумію, що це дуже амбітні плани, але маю переконання, що ми їх втілимо. У нашій громаді 2300 дітей, ми не маємо права на поразку.