Захід памʼяті рідного міста: як маріупольці відзначили День свого міста у Франківську (ФОТО)

Автор: Зелінська Тетяна

28 Вер, 2024 15:22

Поділитись публікацією
Захід памʼяті рідного міста: як маріупольці відзначили День свого міста у Франківську (ФОТО)

28 вересня у палаці Потоцьких вже втретє влаштували захід, присвячений Дню міста Маріуполь. Ця подія має на меті зберегти пам’ять про місто, яке зазнало значних втрат під час війни, та підтримати тих, хто змушений був покинути свій дім.

Читайте також: “Зруйнована, але не знищена!”: у Франківську представили оцифровану спадщину Маріуполя (ФОТО)

Про це пише «Галка» з місця подій.

Організаторка заходу Ольга Крохмальова, керівниця центру підтримки переселенців із Маріуполя, наголосила на важливості таких подій.

«На жаль, міста, що були окуповані та постраждали, їх починають забувати. Люди наче розчинилися, їхні історії часто залишаються непочутими. Наша мета — щоб Маріуполь пам’ятали, а люди знали, де шукати підтримку».

Програма заходу включала перегляд відеоматеріалів про Маріуполь, живі виступи та обговорення, що дозволило учасникам поринути у спогади про рідне місто.

Для Вероніки Макарової, це був спосіб хоча б на мить відчути себе вдома і в теплі.

«Це відчуття дому, хоча іноді охоплює сум. Хочеться повернутися на рідні вулиці, але коли навколо люди, які розуміють твій біль, ти опиняєшся в маленькому куточку свого дому».

Окрім спогадів та обміну досвідом, учасники мали змогу насолодитися частуваннями грецької кухні — ще однією ниткою, що об’єднувала з рідним Маріуполем. Цей захід став важливою подією для громади переселенців, зберігаючи пам’ять про стійке та нескорене місто в серцях людей.

Як писала “Галка”, вже майже два роки в Івано-Франківську працює центр “ЯМаріуполь”, який став місцем опіки і єднання мешканців тимчасово окупованого міста з Донеччини та його району.